Hvis du har et boliglån, har du sannsynligvis hørt om begrepet terminbeløp. Det er noe av det viktigste å holde styr på når du har et lån, fordi det har stor effekt på økonomien din både kortsiktig og langsiktig. Dessuten kan du spare penger ved å ta bevisste valg når det gjelder terminbeløpet. Det er derfor viktig at du leser deg opp på hva det innebærer.
Et terminbeløp er beløpet du betaler for lånet med et bestemt intervall. Vanligvis betales terminbeløpet hver måned, men avhengig av låneform og långiver kan det i stedet betales annenhver eller hver tredje måned.
Størrelsen på terminbeløpet bestemmes av størrelsen på lånet, renten på lånet, amortisering, nedbetalingstid og nedbetalingsmåte. Før du tar opp lån er det viktig at du finner ut hvilke betingelser som gjelder for lånet og hva som er best for deg og din situasjon.
Dersom terminbeløpet betales månedlig, vil hver betaling bli mindre enn om terminbeløpet betales kvartalsvis. Husk å lese vilkårene før du tar opp lån, slik at du unngår å bli overrasket med en høyere sum hver tredje måned.
Det er to ulike måter å tilbakebetale et lån på: Annuitetslån eller serielån. Som låntaker kan du vanligvis velge mellom disse to formene. Men hvilken av dem er best
Annuitetslån innebærer at du som låntaker betaler et fast beløp for både renter og amortiseringer. Når du har et annuitetslån varierer renten og amortiseringen om hverandre hver gang du betaler, fordi terminbeløpet alltid er det samme. Etter hvert som du betaler ned på lånet, synker renten samtidig som amortiseringstakten øker.
Serielån innebærer i stedet at du amortiserer samme beløp ved hver betaling, noe som gjør at renten er ulik hver gang. Om du har serielån vil de første terminbeløpene derfor være høyere, for så å reduseres over tid.
Når du vet hvordan terminbeløpet beregnes, er det ikke vanskelig å få kontroll over dine lånekostnader. For å beregne terminbeløpet kan du bruke en enkel formel som du videre kan regne ut selv, på en vanlig kalkulator.
Den vanligste låneformen er annuitetslån. Formelen for terminbeløpet på annuitetslån er:
amortisering + rente / betalingstid. Det blir imidlertid tydeligere med et eksempel.
Lån: 500 000 kr
Rente: 6 %
Nedbetalingstid: 5 år (60 måneder)
Eksempelet forutsetter at tidsintervallet for avdragene er en måned. Beregn først amortiseringen ved å dele lånesummen på antall måneder:
500 000 / 60 = 8 333,33
Regn deretter ut renten ved å beregne prosentandelen som skal betales i renter på lånet:
500 000 x 0,06 / 12 = 2 500
Terminbeløpet per måned er amortiseringen sammen med rentekostnaden. Annuitetslånets terminbeløp blir da:
8 333,33 + 2 500 = 10 833,33 kr
Det er mye du kan gjøre for å redusere terminbeløpet ditt. De fem beste tipsene:
Du kan redusere renten og gebyrene enten ved å sammenligne ulike långivere for å få de beste vilkårene, eller ved å forhandle med din nåværende långiver. Om du allerede har betalt på lånet en stund, er det ofte mulig å få gunstigere vilkår. Du kan også øke nedbetalingstakten, noe som gir deg lavere kostnad på amortiseringer.
En annen måte er å gå over fra serielån til annuitetslån, som kan redusere terminbeløpet ditt. Har du midlertidige økonomiske vanskeligheter kan du også søke om avdragsfrihet, som betyr at du kun betaler renter og gebyrer i en periode.
Zensum redegjør her for de vanligste spørsmålene om terminbeløp.
Terminbeløp er beløpet låntaker betaler ned på et lån, med et forhåndsbestemt tidsintervall. Et annet ord for termin er tidsperiode. Terminbeløpet består av avdraget, renten og långiverens gebyrer.
Et terminbeløp vil være det samme hver måned om du har et annuitetslån. Om du derimot har et serielån, varierer beløpet avhengig av renten, ettersom du amortiserer like mye ved hvert avdrag.
Den vanligste låneformen er annuitetslån. Formelen for å regne ut terminbeløp på annuitetslån er: amortisering + rente / nedbetalingstid.
Det vanligste er at terminbeløp betales hver måned, men det kan også være lengre tidsintervaller, avhengig av långiverens vilkår. Det kan for eksempel være annenhver eller hver tredje måned.