Belåningsgrad – Alt du trenger å vite

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Alt du trenger å vite om belåningsgrad

I denne artikkelen forklarer vi hva belåningsgrad er og vi gir deg en enkel formel for utregning av belåningsgrad. Videre forklarer vi hvordan belåningsgraden påvirker din rente og hvor mye du kan låne. Du får også informasjon om hva du kan gjøre dersom du trenger å låne mer penger i tillegg til boliglånstaket på 85 %.

Hva er belåningsgrad?

Belåningsgrad uttrykker hvor stort boliglån du har på boligen i forhold til boligens markedsverdi. Belåningsgrad oppgis i prosent.
 

Regne ut belåningsgrad

Du kan beregne belåningsgrad ved å dele summen på boliglånet på boligens verdi. Formelen ser slik ut:

Boliglån / Markedsverdi av din bolig = Belåningsgrad. 

Dersom din bolig har en markedsverdi på 2 000 000 kroner og du har et lån på boligen på 1 000 000 kroner, er din belåningsgrad 0,5 eller 50 %.
 

Hvordan kan jeg få en lavere belåningsgrad?

Ønsker du lavere belåningsgrad finnes det 2 alternativer: 

  • Det første alternativet er at du betaler ned ekstra på boliglånet i form av å betale inn et større kontantinnskudd eller å øke de månedlige avdragene. 
  • Den andre muligheten er at markedsverdien på boligen din stiger, slik at dine lån utgjør en mindre del av boligens markedsverdi. I Norge har verdien på boliger steget mye de siste årene, slik at mange fått lavere belåningsgrad.
     

Hva brukes belåningsgrad til?

Å kjenne til belåningsgraden gir deg en indikasjon på hvor mye du kan låne, og forteller deg også hvor mye du må betale tilbake på boliglånet. Belåningsgraden kan også påvirke renten du får på boliglånet. En lavere belåningsgrad gir deg i tillegg mulighet til å refinansiere dyr gjeld med sikkerhet i bolig eller finansiere andre dyre kjøp ved å låne opp i boligen. 

Belåningsgraden er avgjørende for hvor mye du kan låne ved boligkjøp

Belåningsgraden påvirker hvor mye du maksimalt kan låne når du skal kjøpe bolig. Hovedregelen er at du kan låne opp til 85 % av boligens verdi. Resten må du ha i egenkapital. Dersom du ønsker å kjøpe en bolig som koster 1 000 000 kroner, må du stille med 150 000 i egenkapital. Resten kan du låne av banken. 

Mangler du penger til hele eller deler av kontantinnskuddet, kan du ta opp lån sammen med en medsøker. Har du en medsøker kan du få innvilget et større lån.

Refinansiering av dyr gjeld med sikkerhet i bolig

Dersom du allerede eier en bolig og har en belåningsgrad som er lavere enn 85 %, kan du i mange tilfeller bake dyr forbruksgjeld, kredittgjeld eller gjeld med betalingsanmerkninger inn i boliglånet. Dette kalles refinansiering med sikkerhet i bolig. Dette er en gunstig ordning fordi du kan kvitte deg med dyr gjeld og få en vesentlig lavere rente. Renten på boliglån er nemlig lavere sammenlignet med andre typer lån fordi banken har sikkerhet i boligen din. 

Du kan låne opp i boligen for å gjøre andre investeringer

Noen velger å låne opp i boligen for å finansiere for eksempel oppussing eller andre dyre kjøp. Dette er lønnsomt fordi du vil få vesentlig lavere rente sammenlignet med andre typer lån, som for eksempel forbrukslån. 

Lavere belåningsgrad kan gi deg lavere rente på boliglånet

Belåningsgraden kan påvirke renten du betaler på boliglånet. Dersom belåningsgraden faller under en viss prosent, ofte 60 %, kan du få lavere rente på boliglånet hos mange banker. Dette skjer som regel ikke av seg selv. Dersom du har betalt mye ned på boliglånet ditt eller du tror at boligen din har steget mye i verdi, bør du ta kontakt med banken din for å forhandle om lavere rente. Det kan hende du må leie en takstmann for å dokumentere ny markedsverdi på boligen din. 

Ofte stilte spørsmål om belåningsgrad

Hva er belåningsgrad?

Belåningsgrad uttrykker hvor stort lån du har på boligen i forhold til boligens markedsverdi. Du kan bruke en belåningsgrad kalkulator for å finne nøyaktig belåningsgrad.

Hva er maks belåningsgrad for å få boliglån?

Hovedregelen er at du kan låne opp til 85 % av boligens verdi. Resten må du stille med som egenkapital når du kjøper bolig. Dersom du ikke har nok egenkapital, finnes det muligheter for å ta opp lån sammen med en medlåntaker. 

Hva er anbefalt belåningsgrad?

Du vil ikke få et vanlig banklån som overstiger 85 % av boligens verdi.

Min Boligverdi

Sjekk din Boligverdi
Se hva boligen din er verdt i dag.
Det koster deg ingenting.

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser