Å betale ned et lån på forhånd kan høres ut som en god idé. Du kvitter deg med lånet og slipper å betale renter og gebyrer. Men i visse situasjoner kan du da bli nødt til å betale en såkalt overkurs, som innebærer en ekstra kostnad. Overkurs ved fast rente kan innebære store tap for deg.
Mange låntakere blir overrasket over at de må betale ekstra penger for å bli kvitt et lån. Ikke alle har hørt snakk om overkurs.
Når det gjelder lån med fast rente, for eksempel et forbrukslån, innebærer overkurs at du må betale mer enn det du egentlig trenger å betale i henhold til amortiseringsplanen. Om du har et lån med fast rente bryter du da avtalen du har med lånegiveren om hvor mye du skal betale i renter over en viss tid. Lånegiveren taper penger på at du betaler ned et lån tidligere, dersom du har en avtalt fastrente. Derfor blir du nødt til å betale overkurs.
Overkurs kan også være et begrep som anvendes innenfor aksjeselskaper. Der innebærer det egenkapital som er innbetalt til et aksjeselskap, utover den nødvendige aksjekapitalen.
For å forstå hvordan overkurs påvirker deg som lånetaker, må du først kunne forstå hvordan overkurs beregnes. Et lån med fastrente tegnes for en fast tidsperiode. Du har da inngått en avtale med långiveren om å betale et viss sum i rentekostnader.
Om du ønsker å betale ned lånet ditt tidligere, går du imot den avtalen, noe som kan føre til at långiveren går glipp av renteinntekter. Hvis for eksempel renten har falt siden du tegnet lånet, kan ikke långiveren kreve samme rente for en annen person som ønsker å låne penger.
Ved lån på mindre beløp påvirker ikke overkurs deg som lånetaker særlig mye. For større lån, som for eksempel boliglån, kan det imidlertid raskt bli svært store summer.
Hvor mye du må betale i overkurs kommer an på hva du har avtalt med långiveren. Om du for eksempel har tegnet et boliglån med fastrente på 5 % for 3 år siden, mens samme lån i dag tegnes med kun 3 % rente, taper långiveren tilsvarende rentekostnad når du betaler ned lånet ditt. De kan med andre ord ikke låne ut samme beløp til noen andre med like høy rente. Det er dette du må kompensere långiveren for gjennom overkurs.
Vær imidlertid oppmerksom på at dette fungerer begge veier. Hvis renten i stedet har steget og långiveren derfor kan låne ut penger til en høyere kostnad, skal du betale underkurs. Sannsynligvis vil du imidlertid tape på dette dersom du ønsker å ta opp et nytt lån, ettersom du allerede har en gunstig rente.
For mange låntakere er det vanskelig å få oversikt over overkurs. Zensum svarer på vanlige spørsmål om overkurs her.
Om du ønsker å betale ned et lån med fastrente tidligere, kan det være at långiveren taper penger på rentekostnader. Da blir du nødt til å betale overkurs for å betale ned lånet tidligere.
Når du betaler overkurs kompenserer du långiveren for tapte renteinntekter. Hvor mye du må betale kommer derfor an på hva fastrenten du har på lånet ditt er, og hva renten for samme lån ligger på nå.
Overkurs eller underkurs beregnes ved å sammenligne renten på lånet ditt med renten som långiver ville tilbydd for det samme lånet i dag.
Å beregne overkurs kan være ganske komplisert, da det er mange parametere som må medregnes i ligningen. Overkurs er imidlertid regulert av loven, slik at alle långivere må følge de samme prinsippene.