Beløpet du betaler ned på lånet hver måned består ikke bare av amortisering og renter. Det tilkommer også kostnader til termingebyr, som medregnes i det totale terminbeløpet. For deg som har boliglån kan termingebyr utgjøre en stor forskjell for hva du betaler til slutt, så det er viktig at du leser deg opp på hva det innebærer.
Termingebyret er en tilleggskostnad som du betaler for lånet ditt, i tillegg til avdrag og renter. Långiveren legger til et gebyr for å dekke sine administrative kostnader for å låne ut pengene. Gebyret varierer mye mellom ulike banker og lånegivere, alt fra 10 kr til 100 kr per måned.
Det er derfor viktig at du kontroller termingebyret før du for eksempel signerer et boliglån. Om du valgte en långiver basert på at de tilbød deg lave renter, kan det være de har krevd et høyt gebyr i stedet. Termingebyret skal inngå i den effektive renten, det vil si den renten som viser hva du i realiteten betaler for lånet.
De fleste vanlige bankene tar et termingebyr for boliglån på mellom 50 og 75 kr. Sett over ett år blir det ikke noen stor kostnad i forhold til amortisering og renter, men over tid kan gebyrene bli ganske store.
Et termingebyr for lån er et fast gebyr. Dette betyr at andelen av lånet vil være liten til å begynne med, men vil øke med tiden etter hvert som lånet nedbetales. Du kan enkelt beregne hva du betaler i termingebyr ved å multiplisere gebyret med antall avdrag. Det blir da klart at et lån med lang nedbetalingstid vil ha betydelig høyere termingebyrer totalt sett, enn et lån med kort nedbetalingstid. For å beregne termingebyrene på lånet ditt, må du først vite forskjellen mellom nominell rente og effektiv rente.
Nominell rente er den avtalte renten på et lån. Det er med andre ord den renten du må betale på for eksempel boliglånet ditt. Effektiv rente er den nominelle renten pluss alle andre gebyrer for lånet. Disse gebyrene kan for eksempel være etableringsgebyr og termingebyr.
For å regne ut den effektive renten må du med andre ord vite den nominelle renten, termingebyr, etableringsgebyr og antall terminer per år.
De aller fleste bankene og långiverne tar noen form for gebyr for lån. Det er en måte for långiverne å finansiere virksomheten sin på, noe som gjør det vanskelig for mange banker å tilby lån uten gebyrer.
Det finnes imidlertid långivere som tilbyr lån uten gebyrer. Dette er som regel nettbanker som kun eksisterer digitalt eller långivere som låner ut mindre summer. Det er svært uvanlig å kunne få for eksempel et boliglån uten termingebyr.
Du kan imidlertid klare å forhandle deg frem til lavere gebyrer dersom du har betalt ned på lånet over en lengre periode, eller om det ikke er så mye igjen å betale tilbake på lånet.
Mange lånetakere er ikke klar over hva termingebyrene betyr for deres kortsiktige og langsiktige økonomi. Her gir Zensum svar på de vanligste spørsmålene om termingebyr.
Definisjonen av termingebyr er et gebyr som långiveren legger til på lånet ditt for å dekke de administrative kostnadene ved lånet. Det legges til i tillegg til amortiseringer og renter.
Termingebyr skal inngå i den effektive renten for et lån og skal spesifiseres i en fast avgift.
Termingebyret betales vanligvis samtidig som du betaler terminbeløpet. Det gjøres vanligvis en gang i måneden, men det kan også være annenhver eller hver tredje måned.
Ja, terminavgifter kan trekkes fra på skatten. Kostnader som er nært knyttet til et lån teller som rentekostnader, og er fradragsberettigede.