For mange er kjøp av bolig den aller største investeringen i livet. Det handler ikke bare om store pengesummer – det er viktig å finne en bolig du vil trives i og at alt som har med boliglån, visninger og befaringer å gjøre klaffer før boligkjøpet.
Zensum går gjennom de 5 viktigste tingene man bør tenke på når man kjøper bolig. Her er vår sjekkliste for boligkjøp!
Til å begynne med bør du tenke nøye gjennom hvor stort budsjett du har til boligkjøpet. De fleste må ta opp boliglån for å finansiere boligkjøpet, men man kan ikke låne hvor mye man vil.
Her er det flere aspekter å ta hensyn til. For det første får du som boligkjøper kun låne maksimalt 85 prosent av boligens verdi. Det betyr at du selv må finansiere de resterende 15 prosentene – enten gjennom oppsparte midler, eller privatlån – eller en kombinasjon.
For det andre opererer alle banker med grenser for hvor stort boliglån de vil bevilge. De fleste långivere pleier å sette grensen til 5 ganger husholdningens inntekt.
For det tredje bør du regne ut hvor store faste utgifter du har råd til. Når du låner mer enn 60 prosent av boligverdien, sier avdragsbetalingskravet at du må betale ned minst 2,5 prosent per år. Sammen med lånerenten blir dette enfast utgiftspost i tillegg til andre månedlige utgifter som oppvarming, telefon, strøm, vann og kloakk, internettforbindelse osv.
Til slutt bør du tenke gjennom hvilke andre kostnader som er forbundet medet boligkjøp. Her spiller utgifter knyttet til skjøte, pantebrev og eventuell befaring inn.
Før det i det hele tatt er noen vits i å gå på boligvisninger og delta i budrunder, bør man skaffe seg et finansieringsbevis fra banken. Det innebærer at banken lover å låne ut et visst beløp til boligkjøpet ditt. Dette finansierings beviset gjelder for en gitt periode. Hvor lenge varierer fra bank til bank.
Husk at finansieringsbeviset ikke betyr at du må ta opp boliglån i akkurat denne banken hvis du velger å kjøpe bolig. Du kan sammenligne boliglån og velge den banken som gir deg best vilkår før du tar opp lånet.
Banken kan også nekte å innvilge boliglånet dersom boligen du skal kjøpe overskrider lånesummen.
Nå begynner den morsomme biten – å gå på visninger. Det er nå du kan drømme deg bort og se for deg hvordan du vil trives i hver eneste bolig du titter på. En av dem blir kanskje drømmeboligen din!
Det vi synes du bør tenke på når du går på visninger er å samle massevis av informasjon og inntrykk ved å titte på mange boliger. Still spørsmål til selger og megler. Ikke vær redd for å stille mange spørsmål. Det finnes ingen dumme spørsmål. Når du skal bruke flere millioner på ny bolig, bør du være sikker.
Et godt råd er å banke på hos naboene for å høre hva de synes. De pleier å kjenne til eventuelle problemer. Kanskje deler de sine erfaringer, eller kanskje ikke. Det skader ikke å spørre.
Følelsen du får når du er i boligen er viktig. Føles det av en eller annen grunn «feil», er det nok en grunn til det – men igjen: spør! Undersøk hvorfor det kommer lukt fra kjelleren, hvorfor trykket i baderomskranen i overetasjen er så dårlig og så videre.
Ofte står det oppgitt mye informasjon om boligen allerede i annonsen. På visningen vil megleren gi deg en objektsbeskrivelse. Her bør det blant annet fremgå informasjon om hvordan boligen ble bygget, hvordan den varmes opp, driftskostnader og så videre.
Når du først er på visning, kan det være lurt å gå en tur i området kjøpsobjektet ligger i. Kjenn etter. Se hvilke butikker, bussholdeplasser, lekeplasser og andre ting som ligger i nærheten. Slå gjerne av en prat med naboene for å høre hva de synes om området.
Når du først har bestemt deg for å kjøpe en bolig, kan det hende at det finnes flere interesserte. Da er det som oftest en budrunde som avgjør hvem som får kjøpe boligen.
Etter budrunden og befaring er det på tide å skrive kontrakt. Først da blir dette en bindende avtale. Skulle du trekke deg ut i etterkant, risikerer du å tape forskuddsbetalingen. Skriftlig kontrakt er alltid et krav når fast eiendom bytter eier, som under et boligkjøp.
Ifølge norsk lov må kontrakten inneholde følgende punkter:
· Kjøpesum – prisen for boligen
· Overdragelsesdokument – en tekst som sier at selger overlater boligen til kjøperen
· Signaturer – både fra kjøper og selger, inkludert sted og dato
Dessuten pleier den å inneholde opplysninger om overtakelses dato, flyttevask og betaling samt flere andre klausuler. I de fleste tilfeller treffes selger og kjøper på meglerens kontor, hvor kontrakt og andre dokumenter signeres.
Lykke til med boligkjøpet!