Når en bolig kommer ut på markedet, begynner oftest en budrunde og det er åpent for alle å by på boligen. Når et bud aksepteres, er det kun de formelle tingene ved et salg/kjøp av boligen som gjenstår. Ofte blandes begrepene budfrist og akseptfrist, og de benyttes om hverandre til tross for at de ikke er det samme. La oss se på disse to begrepene og hva de egentlig innebærer samt hva du bør huske på ved en budrunde.
Det er viktig å skille begrepene budfrist og akseptfrist fra hverandre, da disse begrepene har ulikt innhold.
Samtidig som du byr på en bolig legger du inn hvor lenge budet skal stå ved lag, og du er pliktig til å kjøpe boligen om selger aksepterer budet. Aksepterer selger budet ditt innen akseptfristen, har du altså formelt kjøpt boligen. Får du ikke svar fra selger innen akseptfristen løper ut, er du ikke lengre bundet av budet og kan gå fra kjøpet om du ønsker.
Vær oppmerksom på at det finnes klare regler for hvordan en budrunde skal foregå. Blant annet skal alle bud være skriftlige, noe som i dag normalt vil si at en bruker digitale løsninger.
Det er viktig å sette seg inn i hvilke regler og lover som gjelder ved opptak av lån til bolig, budrunder og annet før du begynner å by på en bolig. På den måten unngår du kostbare feilskjær. Nedenfor finner du det viktigste angående selve budrunden.
Det kan kanskje virke som det er selger som har flest rettigheter i en budrunde, men heldigvis har ikke selger alle rettighetene på sin side. En av de aller viktigste rettighetene du som kjøper har opp mot selger er at om selger har akseptert budet ditt innen akseptfristen kan denne aksepten ikke trekkes tilbake. Selger er forpliktet til å selge deg boligen til den prisen som er budt og akseptert. Det gjelder uansett om selger skulle få et høyere bud etter å ha akseptert ditt bud, eller ombestemmer seg angående det å selge boligen.
I forkant av en budrunde bør du skaffe deg oversikt over boligmarkedet i det området du er interessert i. Undersøk hva prisnivået er for lignende boliger, og hva tidligere boliger er solgt for. Har du oversikt over dette unngår du å betale for mye for en bolig, som kanskje ikke er verdt prisantydningen. Pass også på at du ikke lar deg fange i en budrunde du ikke har råd til. Hold deg til det pristaket du har satt for deg selv.
Hvor kort budfrist kan man sette?
Budfrist kan ikke settes kortere enn til kl 12.00 dagen etter visning.
Hvor lang akseptfrist bør man gi?
Bud som gis like før kl 12.00 eller litt etter, bør ikke ha kortere akseptfrist enn 30 minutter. det er fordi megleren skal ha mulighet til å informere selger og andre budgivere om budet.
Kan selger akseptere bud før akseptfrist?
Selger kan når som helst godta budet innenfor tiden som akseptfristen har.
Hva er rimelig akseptfrist og budfrist?
Både budfrist og akseptfrist bør settes slik at det er rimelig med tid for selger og andre budgivere til å få den informasjonen de trenger.