En budsjettmal er ikke alltid så enkel å oppdrive, i hvert fall ikke en mal som er egnet til norske forhold og forbruk. Vi viser deg hvordan du lager budsjett i Excel på en effektiv, enkel og ryddig måte.
Lag budsjett og få orden på økonomien din. Ofte er det mangel på innsikt i eget forbruk som er årsaken til at økonomien kommer ut av kontroll, men dette er ikke eneste årsaken til at et budsjett er viktig. Et budsjett er noe alle burde benytte seg av fordi oversikt over egen økonomi og forbruk vil sørge for du til enhver tid vet hvor mye penger du har til rådighet.
Et budsjett er helt enkelt en oversikt over inntekter og utgifter. Her kan du dele opp i faste og variable inntekter/utgifter, og hver oppføring bør være dekkende for hva pengene går til. Formålet med budsjettet er å planlegge hva du skal bruke penger på og deretter (ved månedsslutt) se hva du faktisk brukte penger på.
Det er forholdsvis enkelt å lage budsjettmal. Du kan lage malen på forhånd, slik at du ikke behøver å lage et nytt budsjett hver måned, men kan benytte deg av det samme budsjettet hver måned, med de nødvendige endringene du har gjort underveis. Bruker du konsekvent samme mal, vil det bli enklere for deg å lage årsbudsjett når du kommer så langt.
Nedenfor vil du se et enkelt budsjettoppsett, som du kan endre og tilpasse deg og ditt behov. Men først: I Excel har du kolonner og rader, og det er viktig å lage et budsjett som er enkelt å lese og forstå – for din egen skyld.
A1 vil da hete “Måned”; A2 vil eksempelvis hete “Jobb på fabrikken” osv. Videre vil B1 hete “Januar” og frem til R1, som vil hete “desember”.
La oss ta den første kolonnen (B), hvor det vil stå tall (teksten er der kun for å vise hva som er hva; i ditt budsjett vil det kun stå tall) for å gi deg en bedre forståelse:
På denne måten er det enkelt å fylle inn budsjetterte tall for hver måned. Etter hvert kan du gå enda lengre og lage en ekstra rad med faktiske utgifter vs. budsjetterte utgifter, for å se hvordan det gikk med budsjettet.
Eksempel: Helt i slutten av regnearket kan du lage en formel som heter: “total inntekt minus totale utgifter”. Dette tallet skal naturligvis helst være like med null eller et positivt tall, fordi om tallet er negativt, overskrider du budsjettet.
Noen ganger kan det være smart å gå i detaljer (eksempelvis “kafebesøk”), mens andre ganger holder det med en samlekategori (eksempelvis “moro”, “kos” eller “restaurantbesøk”). I all hovedsak kan vi si at mer detaljer er bedre, men det skal heller ikke være et ork å finne frem til riktig oppføring.
Har du ikke deltidsinntekt, er det ikke nødvendig å ha dette med i budsjettet, noe som også gjelder alle oppføringer, enten det er inntekt eller utgift. Det er kun relevante oppføringer som tas med.