Et depositum er et pengebeløp som ofte kreves i forbindelse med utleie av bolig. Formålet med depositum er å sikre utleier mot økonomisk tap knyttet til leieforholdet, for eksempel skader på boligen eller at leie ikke blir betalt som avtalt. Depositum skal settes inn på spesiell bankkonto, som kalles depositumskonto. Denne kontoen skal verken leier eller utleier disponere så lenge leieforholdet varer. Se også: Hva er best av å eie eller leie bolig?
Som oftest utgjør depositumet tre måneders leie. Det er ikke noen nedre grense for depositum, men ifølge husleieloven kan ikke et depositum utgjøre mer enn seks måneders husleie. Utleier kan kreve økning av depositumet i takt med den lovlige prosentvise økningen i månedsleien.
Depositum er viktig for at utleiere skal kunne leie ut en bolig uten for stor risiko. Dersom man følger reglene for depositum, sikrer man også et godt og ryddig forhold mellom utleier og leietaker.
Dersom leietaker ikke har mulighet til å betale et depositum tilsvarende tre til seks måneders husleie, eller ikke ønsker å binde opp så mye kapital, finnes det andre muligheter. Et alternativ er depositumsgaranti. Da betaler leietaker kun en prosentandel av avtalt depositumsbeløp, mens utleier får de samme garantiene fra en tredjepart. En annen mulighet er at leietaker tar opp et depositumslån, som fungerer som et vanlig forbrukslån.
Når leieforholdet er over, skal depositumet betales tilbake til leietaker gitt at utleier ikke gjør krav på hele eller deler av beløpet. For at depositumet skal kunne utbetales må all leie være innbetalt, boligen må være rengjort og begge parter må samtykke. Dersom utleier gjør et krav, må leietaker samtykke skriftlig før pengene utbetales til utleier.
Utleier kan holde tilbake hele eller deler av depositumet ved skader på boligen, ubetalt husleie eller lignende. Kravet må sendes til leietaker, som må gi sitt samtykke.
Dersom leietaker ikke er enig i kravet, må leietakeren sette fram et skriftlig krav ovenfor banken og utleier må henvende seg til Husleietvistutvalget eller forliksrådet for å få avklart om depositumet kan holdes tilbake. Dersom partene ikke blir enige, kan saken måtte avgjøres i forliksrådet.
Her er en oppsummering av de viktigste reglene knyttet til depositum:
Hvor stort depositum kan utleier kreve?
Utleier kan kreve et depositum som tilsvarer opptil seks måneders husleie. Depositumet kan økes i takt med lovlige økningen i månedsleien.
Når kan leietaker kreve depositumet tilbake?
Leietaker kan kreve depositumet tilbake når leieforholdet er over og all husleie er innbetalt, boligen er ryddet og rengjort og det ikke er noen skader eller lignende på boligen.
Når kan utleier holde tilbake depositumet?
Utleier kan holde tilbake depositumet ved ubetalt husleie, skader på boligen eller lignende.
Hvordan kan jeg få tilbake depositumet?
For at depositumet skal tilbakebetales må både utleier og leietaker være enige om at utleieforholdet er avsluttet på en ryddig måte. Utleier gir da beskjed til banken, som så utbetaler pengene til leietaker.