Har du planer om å kjøpe bolig sammen med ektefelle eller samboer, eller kjøpe deg inn i en bolig? Det er viktig å avklare eierandelen i boligen, slik at du ikke “går på en smell” ved et eventuelt salg, dødsfall eller kreditorpågang.
Eierandel i en bolig forteller hvor stor prosent av boligen du eier, og dermed også hvor mye av boligverdien som er din. Det finnes ikke noen automatikk i fordeling av eierandeler, verken når dere søker lån til bolig eller på kjøpsdokumentene. Eierandelene har dere selv ansvaret for å sette opp, slik at det er rettferdig både med tanke på gjeldsbyrde og størrelse på egenkapitalen fra hver av dere. Det er best å få fordelingen på plass allerede før dere kjøper bolig, og få det ført inn i skjøtet på boligen før tinglysingen.
Som tidligere nevnt, er det de som kjøper bolig sammen som har ansvaret for fordeling av eierandelene i boligen. Det er fritt frem for å fordele eierandelene slik man vil, men det kan være en god idé å ha en fordeling som føles rettferdig for begge parter. Her ser vi på noen løsninger, som kan benyttes både av ektefeller og samboere.
Går du inn i et boligkjøp hvor dere stiller med ulik egenkapital bør det tas hensyn til dette når eierandelen skal bestemmes. Her er et eksempel på fordeling ut fra ulik egenkapital, men hvor boliglånet fordeles likt på begge.
Kari og Ola skal kjøpe bolig sammen til 6 000 000 kroner. Kari har en egenkapital på 700 000 kroner, mens Ola kan stille 200 000 kroner i egenkapital. Det totale boliglånet er på 5,1 millioner, som de skal fordele likt.
Fordi Kari kan stille med mer i egenkapital ender hun med en eierandel på 54 %, mens Ola ender med eierandel på 46 %. Eierandelene skal føres på skjøtet før tinglysningen av boligkjøpet. Samboere bør også få eierandelene med i en samboerkontrakt.
Mange samboere ønsker å fordele eierandelene 50/50, selv om man stiller med ulik egenkapital. I slike tilfeller er det viktig at en samboerkontrakt inneholder informasjon om hvordan ulik egenkapital skal løses ved et eventuelt samlivsbrudd og boligsalg. Normalt løses dette ved at samboerkontrakten slår fast at det hver part har gått inn med i egenkapital, skal betales ut før det resterende overskuddet fordeles.
Når samboere kjøper bolig sammen, er det ofte at partene har ulik evne til å stille egenkapital. I slike tilfeller kan ulikt gjeldsansvar være en løsning for å utjevne forskjellen.
Her er et eksempel på løsning. Hvis den ene parten kan stille 300 000 kroner i egenkapital, mens den andre ikke har egenkapital, kan parten som ikke har egenkapital være ansvarlig for en større andel av lånet. Fordeles eierandelene 50/50 bør parten uten egenkapital være ansvarlig for 300 000 kroner mer av boliglånet.
Det kan være flere årsaker til å kjøpe seg inn i bolig, men vanligvis skjer dette når et par skal flytte sammen og den ene parten allerede eier en bolig. Når du kjøper deg inn i en bolig, må eierandelen på boligen endres. I forkant av at du kjøper deg inn i boligen bør det tas en ny verdivurdering av boligen. Deretter regnes summen du kjøper deg inn med om til hvor stor eierandel du får (totalsummen du kjøper deg inn med/verdi av boligen). Deretter må det lages et nytt skjøte på boligen med fordelingen av eierandel, som sendes til tinglysning.
Vi har nå gitt deg noen eksempler for hvordan dere som samboere eller ektefeller kan fordele eierandel i felles bolig. Det er selvsagt mulig å komme til andre løsninger enn hva vi har skissert her. Det må hver enkelt vurdere ut fra økonomi og hva som vil bli rettferdig ved et eventuelt samlivsbrudd eller salg. Uansett hvilken løsning du går for, bør eierandel i en bolig komme frem enten av en samboeravtale eller tinglysning.
Hva betyr eierandel?
Eierandel forteller hvor stor prosent hver av partene eier av boligen.
Hvordan regne ut eierbrøk?
Eierandelen regner man ut slik: Din part av kjøpesummen (lån+egenandel)/verdien av boligen.
Hvordan fordele eierandel i bolig?
Hvordan eierandel i en bolig skal fordeles kan man bestemme selv. Uansett hvilken løsning man velger er det viktig at fordelingen blir rettferdig og at eierandelen kommer frem av skjøtet.