De siste årene har du kanskje lest mye om boligflipping i mediene. Det å flippe bolig har blitt god butikk i Norge, og det er gode muligheter for å sitte igjen med fortjeneste. Men selv om investeringsmetoden kan være lønnsom, finnes det også visse fallgruver.
Her er alt du trenger å vite om flipping, og hvordan du går frem!
Boligflipping betyr at man kjøper en bolig for så å selge den videre igjen etter kort tid, med det formål å oppnå fortjeneste. Dersom du skal flippe bolig, er det vanlig at eiendommen kjøpes til en relativt «lav» pris og renoveres – for så å selges dyrere.
Mange velger å investere i eiendom nettopp gjennom flipping. Metoden kan være gunstig når man forsøker å bygge opp nok egenkapital til å kunne kjøpe den boligen man ønsker. Det er for øvrig enkelte som velger å flippe bolig som ekstrainntekt eller eneste levebrød.
Når man skal flippe bolig foregår prosessen i stor grad på samme måte som ved tradisjonelt kjøp og salg av bolig. Den viktigste forskjellen er at tidshorisonten vanligvis er kortere, og at man kjøper boligen med det hovedformål å selge med fortjeneste.
For å oppnå fortjeneste ved boligflipping, er det vanlig å aktivt utføre verdiøkende tiltak i boligen. De fleste boligflippere velger å renovere eller pusse opp boligen, slik at markedet er villig til å betale mer for den når den selges.
Mange boligflippere velger å selge bolig selv fremfor å benytte en eiendomsmegler. På den måten sitter man igjen med mest mulig av fortjenesten selv.
Det å flippe bolig er ikke en aktivitet som kommer uten kostnader. Boligprisene i Norge er relativt høye, og for de fleste vil det være behov for finansieringshjelp gjennom banken. Samtidig må man dekke omkostninger ved boligkjøp, noe som kommer på toppen av kjøpesummen.
Det er aktuelt å ta opp boliglån for å dekke kjøpskostnader og omkostninger. For å kunne få boliglån må du ha en viss egenkapital, siden du maksimalt kan låne 85 % av boligens markedsverdi på kjøpstidspunktet.
Det må i tillegg medregnes kostnader til oppussing av boligen. Du er mulig å øke boliglån dersom belåningsgraden er lav, og det finnes ledig verdi i boligen banken kan pantsette. Et byggelån er også et alternativ. Dette er et lån som omgjøres til boliglån når renoveringsprosjektet er ferdig. Det betales kun renter i renoveringsperioden.
Alternativt kan du ta opp lån til oppussing i form av et forbrukslån. Tanken bak dette er gjerne å pusse opp boligen med forbrukslånet, slik at boligens verdi øker. Du kan da få en ny verdivurdering av boligen og øke boliglånet, og dermed betale ned forbrukslånet.
Husk at forbrukslån generelt sett kan være veldig dyre grunnet den høye renten. Når du skal flippe er det derfor viktig å velge mest mulig gunstige lån. Hvis ikke kan den potensielle fortjenesten fort gå tapt.
Ja, man må i utgangspunktet betale skatt ved salg av bolig. Så lenge boligen selges før det har gått ett år fra kjøpstidspunktet, må du betale 22 % i skatt på eventuell fortjeneste. Dette kalles også kapitalskatt.
Har du derimot bodd i boligen i minst 12 måneder de siste to årene, er fortjenesten skattefri. Du kan derfor flippe bolig uten skatt dersom du har litt is i magen.
Merk deg at bostedsadressen din må ha vært på den aktuelle adressen. Dersom du er villig til å bo i boligen (som kanskje er et slitent oppussingsobjekt), kan flipping med andre ord være ekstra lønnsomt.
Dersom du planlegger å sette i gang med boligflipping, har vi noen tips som kan være smarte å ha i bakhodet underveis.
Enten du planlegger å flippe leiligheter, eneboliger eller andre eiendommer, er det viktig å være klar over den potensielle risikoen. Husk at du kanskje må ta opp et stort lån, og at renoveringen kanskje blir dyrere enn planlagt. Uforutsette kostnader er ikke uvanlig.
Vær også klar over at en negativ prisutvikling i boligmarkedet kan gjøre at boligens verdi synker etter kjøp. I så fall kan mye av den potensielle fortjenesten bli spist opp.
Jo mer du kan om boligmarkedet, jo sterkere stiller du. Det vil ofte være en fordel om du investerer i boligobjekter i et område der du er kjent. Følg gjerne med på annonser for andre boliger i området, og få et inntrykk av hva salgsprisen bør være.
Ellers er det ofte lurt å investere i boliger som er ettertraktet med tanke på beliggenhet og tilgang til offentlig transport.
Husk at fortjenesten relatert til boligflipping ligger i differansen mellom kjøps- og salgspris. Dersom mange ser muligheten for å flippe et slitent oppussingsobjekt, kan budrunden eskalere og kjøpsprisen bli ugunstig høy.
Ha is i magen, og kjøp smart.
Det å flippe bolig kan by på god fortjeneste om du gjør smarte valg underveis. Når du trenger finansieringshjelp er det for eksempel viktig å velge lån som er mest mulig gunstige.
Zensum har verktøyene du trenger for å finne oppussingslån og andre lån med gode rentebetingelser. Innhent tilbud fra flere banker, og gjør et smart valg!
Ja, i Norge er det fullt lovlig å investere penger i eiendom for å så selge med fortjeneste. Boligflipping er i prinsippet som øvrig kjøp og salg av bolig.
Den potensielle gevinsten ved boligflipping kan være stor. Mange opplever gevinster på flere hundre tusen kroner. Eksakt fortjeneste avhenger av verdiøkning.
Formålet med boligflipping er å gjøre boligen mer attraktiv på markedet. Følg gjerne med på fargetrender, og fokuser på oppussing av slitne overflater.