Dersom du har boliglån er sannsynligheten stor for at du har hørt om uttrykk som fast og flytende rente. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hva som er best, da begge rentetilbud kan ha sine fordeler og ulemper.
Her er alt du trenger å vite om flytende rente, og hva som skiller renteformen fra fastrente!
Flytende rente betyr kort og godt at renten på lånet justeres i takt med markedsrenten. Markedsrenten vil igjen påvirkes av sentralbankens endringer av styringsrenten. Når styringsrenten går opp, vil du med andre ord oppleve at også boliglånsrenten øker.
På tilsvarende vis vil flytende rente på boliglån gi deg lavere lånekostnader når styringsrenten går ned. Under koronapandemien var styringsrenten svært lav, noe som ga lave lånekostnader til nordmenn med flytende boliglånsrente.
Mens flytende rente svinger i takt med rentene på markedet, vil fast rente innebære at renten bindes til et visst nivå i en gitt periode. Med fast rente på boliglånet vil du derfor ikke få økte lånekostnader selv om sentralbanken iverksetter renteøkning.
Dersom du har et boliglån med fastrente er det vanlig at renten bindes i enten tre, fem, syv eller ti år. Legg merke til at du som regel må binde renten på et høyere nivå enn dagens nivå. Av den grunn lønner det seg å binde renten først når den er svært lav.
Mange ser på fast rente som en «forsikring». Du betaler kanskje litt ekstra på lånet i perioder der den flytende renten er lav, men vil til gjengjeld få en mer forutsigbar privatøkonomi.
Merk deg for øvrig at det ofte gis få muligheter til å justere lånevilkårene så lenge du har fastrente. Det betyr for eksempel at det kan være vanskelig å endre nedbetalingstid eller å få avdragsfrihet. Om du ønsker deg ut av fastrenteavtalen må du ofte betale en såkalt overkurs.
Det finnes flere gode grunner til å velge flytende rente på boliglån. Samtidig kan rentetilbudet ha visse ulemper. Her er en oversikt:
· Lav rente når markedsrenten går ned
· Mulighet for å endre til fastrente når som helst
· Banken gir deg mer frihet når det kommer til endring av lånevilkår
· Økte lånekostnader når markedsrenten stiger
· Manglende forutsigbarhet
Ja! Det er mulig å ha fast rente på kun en del av boliglånet. Dette betyr i praksis at delen av lånet som har fastrente ikke vil påvirkes av svingninger, mens den resterende delen av lånet følger markedsrenten.
Ved å kombinere fast og flytende rente kan du få økt forutsigbarhet når det kommer til lånekostnader for deler av lånet.
De fleste ønsker å ha et mest mulig gunstig boliglån, noe som betyr at lånet har så lav effektiv rente som mulig. Er du usikker på hva renten vil ha å si for rentekostnadene dine hver måned? Beregn flytende rente, og få oversikt.
Dersom du har flytende rente, kan det lønne seg å sammenligne lånevilkår hos ulike banker. En gratis og uforpliktende sammenligningstjeneste som Zensum kan hjelpe deg med nettopp dette. Her kan du innhente informasjon om renten til en rekke utvalgte banker.
Hva menes med flytende rente?
Flytende rente betyr at renten «flyter» i takt med markedsrenten. Dette betyr at lånet blir dyrere å betjene når banken din øker renten, og billigere når renten går ned.
Hva er best av flytende eller fast rente?
Mange er usikre på om de skal velge flytende eller fast rente. Historisk sett har det imidlertid lønnet seg å velge flytende rente, og mange økonomer vil anbefale nettopp dette.
Kan man binde flytende rente?
Ja, du kan når som helst binde flytende rente slik at du ender opp med fast rente på boliglånet ditt.
Hvor høy kan den flytende renten bli?
Det er ikke noe gitt tak for hvor høy den flytende renten kan bli. Ifølge Norges Bank sine prognoser er imidlertid forventet rentetopp i 2023 på 4–4,5 %.