Det å gifte seg er noe mange drømmer om, og da gjerne av romantiske årsaker. Men visste du at det også finnes økonomiske fordeler med å gifte seg, versus det å være ugifte samboere? Du kan blant annet oppnå en betydelig skattebesparelse.
Her ser vi nærmere på økonomiske fordeler ved å være gift!
I Norge har alle et fribeløp tilsvarende 1,7 millioner kroner når det kommer til formuesskatt. Det betyr at man ikke betaler skatt på formue under dette beløpet. Er man gift, får man et samlet fribeløp på 3,4 millioner kroner, og dette kan fordeles fritt.
Hvis den ene parten har formue på 3,4 millioner kroner, mens den andre ikke har noen formue, vil derfor ektefellen med formue slippe skatt.
Er man derimot samboere (med samme fordeling), må parten med formue skatte på formuen sin (3,4–1,7 millioner kroner = 1,7 millioner kroner). I 2023 er denne skattesatsen på 1 %, noe som utgjør 17 000 kroner. Her kan man altså spare noen tusenlapper per år om man er gift!
PS! Frem til 2018 kunne ektepar selv bestemme hvorvidt de vil ligne personinntekt og alminnelig inntekt separat i skatteklasse 1, eller samlet i skatteklasse 2. Skatteklasse 2 ga fordeler dersom den ene hadde inntekt og den andre ikke, siden den yrkesaktive parten kunne utnytte den andres personfradrag og få et skattelette. Dette er nå avviklet.
Samboere som ikke har felles barn, står helt uten arverett seg imellom i henhold til dagens arvelov. Man kan imidlertid opprette et testament der man tilgodeser hverandre arv. Har man felles barn, vil man arve 4G etter partneren dersom vedkommende går bort.
Når det kommer til arv, kan det være fordeler med å gifte seg. Som ektefelle er man sikret en minstearv, og denne går foran barnas arverett. For ektefeller som ikke har barn, er minstearven på 6G.
Så lenge den avdøde ektefellen ikke hadde opprettet et testament, vil lengstlevende ektefelle arve alt dersom arvelater kun hadde fjerne slektsarvinger. Dersom avdødes nærmeste slektninger var søsken, foreldre eller lignende, arver ektefellen 50 % av dødsboet.
Hadde arvelater livsarvinger i form av barn, har ektefellen rett på 25 % av dødsboet, eller minst 4G.
Par som velger å gifte seg i Norge vil også få fordeler når det kommer til fordeling av fradrag og inntekter. Dere kan fritt fordele fradragene og inntektene dere imellom. Dette kan være særlig gunstig dersom den ene har lav inntekt.
Samboere kan også flytte gjeldsrenter seg imellom, men i så fall er det nødvendig å ha en skriftlig kontrakt på dette.
Det er også fordeler ved å være gift dersom man er pensjonist. Dersom den ene har pensjonsinntekt, kan renteinntektene overføres til parten med lavest pensjon.
Det å overføre kapitalinntekten lønner seg dersom den ene ektefellens alminnelige inntekt er lavere enn 219 950 kroner. Har man gjeldsrenter, kan det lønne seg å overføre disse til den med høyest pensjon.
En annen økonomisk fordel ved å gifte seg, er at ektepar slipper å betale dokumentavgift ved overføringer av eiendom seg imellom. Skal den ene parten kjøpe seg inn i den andres bolig, vil det altså lønne seg å være gift.
Samboere må stort sett betale dokumentavgift når den ene skal kjøpe en eierandel i den andre partens bolig.
Når du gifter deg vil dette også påvirke økonomien din. Formuen til ektefeller lignes alltid som én enhet, og mange velger å ha felles økonomi. Sistnevnte er også noe samboere kan ha, dersom de ønsker det.
Den økonomiske fordelingen mellom ektefeller og samboere kan i praksis være nokså lik, men ektefeller har altså visse rettigheter samboere mangler.
Selv om det finnes en rekke økonomiske fordeler med ekteskap, finnes det også enkelte ulemper med å gifte seg. Du kan for eksempel arve gjeld dersom du sitter i uskiftet bo.
Det er også viktig å huske på at det kan oppstå uenigheter om økonomi ved skilsmisse. Mange ekteskap ender med brudd, og i enkelte tilfeller vil den ene parten komme dårligere ut av det enn den andre.
For mange fungerer samboerskap bra, og man kan få til en god økonomisk fordeling. Det er imidlertid viktig å unngå samboerfellene, noe man blant annet kan oppnå ved å ha en samboerkontrakt.
Dersom den ene parten eier bolig, er det også smart om den andre parten kjøper seg inn – fremfor å betale ned på den andres boliglån. På den måten vil ikke sistnevnte ende opp med et økonomisk tap dersom det blir slutt. Man kan også kjøpe bolig sammen, og for eksempel velge 50 % eierandel hver.
Enten man er samboer eller gift, vil det lønne seg å velge riktig lån – for eksempel når man skal finansiere oppussing, bolig eller andre ting. Gjennom Zensum kan dere enkelt innhente tilbud på boliglån, refinansieringslån og kredittkort fra flere banker – og sammenligne disse.
Med kun én samlet lånesøknad kan dere få oversikten som trengs. Finn det beste lånet for dere, uforpliktende og gratis!
Det å gifte seg kan by på fordeler både når det kommer til skatt, arv og fordeling av inntekter og fradrag.
Den kanskje største økonomiske fordelen ved å være gift, er at man kan oppnå skattebesparelse på formuesskatt.
Når man gifter seg vil man få felleseie, og inntekten vil også regnes som felles. Begge parter opparbeider rettigheter til felles verdier fra tidspunktet de blir gift.
Man kan potensielt spare flere tusen kroner i året dersom man har formue som gift. Formuen kan nemlig fordeles fritt mellom ekteparet.