Norge er blant verdens mest gjeldstyngede nasjoner, og til sammen har nordmenn omkring 55 milliarder kroner i misligholdt gjeld. Det betyr at mange sliter med gjeldsproblemer. Med riktige tiltak kan du imidlertid klare å friskmelde økonomien din.
Her ser vi nærmere på hvordan du kan gå frem.
Hvis du opplever at det er utfordrende å betjene gjelden din, kan dette tyde på at du har et begynnende gjeldsproblem. Dersom du må la være å betale én regning for å kunne betale en annen, er dette også en tydelig indikasjon på at du har økonomiske problemer.
Ved alvorlige gjeldsproblemer opplever man gjerne at kreditorene oppretter inkassosaker, noe som på sikt kan føre til betalingsanmerkninger. Har du først fått en anmerkning, vil det bli vanskelig å få lån, forsikringer og lignende, siden du får dårligere kredittverdighet.
Det å ha gjeldsproblemer kan oppleves vanskelig, og for mange går situasjonen utover både søvn og psyke. Vær imidlertid klar over at det finnes en vei ut av problemene, enten du får hjelp eller håndterer situasjonen på egen hånd.
Her er noen gode råd.
En nedbetalingsstrategi er den såkalte snøballmetoden, som går ut på at du starter med nedbetaling av de minste lånene først, før du til slutt fokuserer på det største lånet.
Forsøk gjerne denne løsningen om du synes nedbetaling av gjeld er demotiverende. Siden du starter med det mest overkommelige lånebeløpet, blir det lettere å holde motivasjonen og pågangsmotet oppe
Mange med gjeldsproblemer kan dra nytte av rådgivning. Dette betyr at du får hjelp til å finne en løsning på situasjonen sammen med en gjeldsrådgiver. Rådgiveren vil typisk ha kompetanse innen privatøkonomi, og kan komme med konkrete råd for veien videre.
Gjennom Nav kan alle få gratis gjeldsrådgivning. Her kan du få veiledning for hvordan du kan håndtere din økonomiske situasjon, og få svar på det du lurer på. Du kan også søke om økonomisk sosialhjelp, hvis du har behov for hjelp til å dekke nødvendige kostnader.
Hvis du opplever at du ikke klarer å betale regningene dine i tide, er det lurt å kontakte kreditorene – altså de du skylder penger. I så fall bør du forklare at du har et ønske om å gjøre opp for deg, men at du ikke vil klare det akkurat nå.
Ved å forklare situasjonen til kreditorene, kan de kanskje gå med på en betalingsavtale med utgangspunkt i de inntektene og utgiftene du har. Foreslå gjerne en betalingsplan skriftlig.
Du kan også forsøke å forhandle ned renten på lånene dine. I noen tilfeller kan kreditor gå med på å slette gjeld som allerede har gått til inkasso, da denne gjelden ofte består av dyre ekstragebyrer og renter.
Kreditor kan noen ganger godta akkord, altså en engangsinnbetaling som er litt lavere enn det du egentlig skylder. Du forhandler med andre ord ned totalbeløpet, mot at kreditoren får hele betalingen på en gang.
Hvis du ikke klarer å komme til enighet om en nedbetalingsplan med kreditor, kan en offentlig eller tvungen gjeldsordning være aktuelt. Saken blir da videresendt til tingretten, og namsfogden avgjør videre om du skal få en gjeldsordning.
Dersom du får en offentlig gjeldsordning, vil det utføres utleggstrekk – også kalt lønnstrekk. Dette innebærer at deler av lønnen/trygden trekkes og overføres direkte til kreditorene, og at du kun får utbetalt et minimum til å dekke nødvendig livsopphold.
Ordningen varer normalt sett i opptil fem år, og når den er ferdig vil all den utestående gjelden være slettet. Har du gjeldsproblemer, kan en gjeldsordning bidra til at du kan starte på blanke ark og bli gjeldfri. Men husk – du kan som hovedregel kun få gjeldsordning én gang i livet.
For noen kan refinansiering av gjeld være aktuelt når de sliter med gjeldsproblemer. Ved refinansiering vil man samle eksisterende gjeld i et nytt lån – gjerne med bedre lånevilkår.
Har du for eksempel 17 små forbrukslån, kan disse samles i ett større lån. På den måten får du én kreditor å forholde deg til, og én rentekostnad – fremfor 17. Dette kan gi deg bedre økonomisk oversikt, samtidig som du potensielt kan spare penger.
Husk likevel på at refinansiering ved gjeldsproblemer ikke er en rask løsning. Gjelden forsvinner ikke, men det kan potensielt bli enklere for deg å betjene den.
Det er mulig å refinansiere lån ved hjelp av lån med eller uten sikkerhet. Sistnevnte vil typisk være et forbrukslån. Lån som dette er generelt dyrere enn lån med sikkerhet i bolig, men du kan oppnå besparelse om vilkårene er bedre enn på eksisterende lån.
Mange med gjeldsproblemer sliter med betalingsanmerkninger, noe som kan gjøre det utfordrende å få lån hos banken. Det finnes likevel muligheter for å få refinansieringslån om du har anmerkninger, så fremt du kan stille med sikkerhet i en bolig.
Refinansieringslån med sikkerhet – også kalt omstartslån – betyr at banken tar pant i boligen. Skulle du ikke betjene lånet som avtalt, kan banken potensielt tvangsselge boligen. Denne ekstra sikkerheten for banken kan sikre deg en nokså gunstig rente.
For å kunne få et omstartslån med sikkerhet i bolig, må det finnes ledig verdi i boligen. Det kan være din egen bolig, eller boligen til en som stiller som kausjonist.
Dersom du har gjeldsproblemer, er det ofte slik at problemene blir verre jo lengre du venter med å ta tak i situasjonen. Ved å gjøre nødvendige tiltak på et tidlig tidspunkt, kan du potensielt unngå både betalingsanmerkninger og gjeldsordning.
Zensum lar deg søke om refinansieringslån med eller uten sikkerhet hos en rekke ulike banker, med én enkelt søknad. På den måten kan du enklere finne det refinansieringslånet som passer deg best.
Få hjelp til refinansiering av gjeld!
Dette avhenger av hvor alvorlige gjeldsproblemer du har. Dersom du har betalingsanmerkninger er det som regel vanskeligere å få lån i banken.
Det finnes mange metoder for å kvitte seg med gjeld. Foruten ordinær nedbetaling i henhold til nedbetalingsplanen, kan du vurdere frivillige eller offentlige gjeldsordninger.
Du kan få hjelp og rådgivning gjennom blant annet Nav. Gjeldsrådgivning hos Nav er gratis, og kan være nyttig om du er usikker på hva du bør gjøre.