Det er selvfølgelig alltid greit å vite hvor mye du må betale i skatt, og da får du heller ikke ubehagelige overraskelser på selvangivelsen. Vi veileder deg her til hvordan du finner ut hvor mye du må betale i skatt.
Skatt er en den delen av inntekten din som går til fellesskapet. Alles skatt bidrar dermed til helsevesenet, utdanningen, pensjonen, infrastrukturen og mye mer. Alle som har inntekt skal betale skatt, og hvor mye du da må betale i skatt beregnes ut fra hvor mye du har i inntekt, men også hvor mye du har i gjeld, da du kan trekke gjelden din i skatt.
Skatten på inntekten din beregnes ikke nødvendigvis bare på grunnlag av lønnen din, men også dersom du har mottatt dagpenger, pensjon eller andre former for inntekt.
Skatten din avhenger som sagt av hvor mye du har i inntekt og den beregnes i prosent. En gjennomsnittsinntekt har en skattesats på rundt 30 %. For eksempel hvis du har en årsinntekt på 550 000 kr., vil du typisk ha en skattesats på 24,2 %. Skattesatsen din blir høyere jo høyere inntekt du har.
Du kan i utgangspunktet tjene penger uten å måtte betale skatt på dem, men dette er små beløp. Det kan for eksempel. være at du driver med hagearbeid eller jobber med en bil for noen og får betalt for det. Du kan kun tjene inntil 6000 kr. i året på slike småjobber før du må betale skatt av det.
Som nevnt tidligere kan du trekke gjelden din i skatt. Du vil kunne se det hele på selvangivelsen og det vil derfor være lurt å ta seg tid til å gå gjennom den. For noen kan det komme som litt av et sjokk å se gjelden deres og rentene de har betalt på gjelden. Du kan derfor vurdere om du ønsker å refinansiere gjelden din. Du kan få hjelp til refinansiering hos Zensum.
Du kan få skattefradrag på rentene du betaler på din eksisterende gjeld, samt forsinkelsesrenter. Selv om det kan virke fristende å få mye skattefradrag på gjeldsrentene, vil det alltid lønne seg bedre å ha en god og skikkelig økonomi.
Hva er egentlig et frikort og hvem kan få det? Et frikort for skatt betyr at du må tjene inntil 55 000 kr. på ett år hos arbeidsgiver før du må betale skatt av det. De 55 000 kr. inkluderer både lønn, sykepenger og feriepenger. Som regel kan alle få frikort, men det er stort sett studenter eller deltidsansatte som kan nyte godt av frikortordningen, da de fleste voksne med full jobb fort vil ha tjent over 55.000 kr.
Er du fast arbeidstaker er skatten din allerede motregnet i lønnen når du mottar den og du slipper derfor å bekymre deg for forskuddsskatt. Forskuddsskatt er i hovedsak for selvstendig næringsdrivende, som skal oppgi hvor mye de regner med å tjene i løpet av året og deretter selv må betale skatt, beregnet ut fra hva de oppgir som forventet årsinntekt.
Hver vår sendes selvangivelsen ut og folk må enten ha penger tilbake i skatt eller betale restskatt. Dette fordi man enten har betalt for mye eller for lite i skatt. Hvis du må få penger tilbake, vil det selvsagt være en god overraskelse, mens det omvendte kan være en ubehagelig overraskelse.
Det er alltid bedre å ha kontroll på økonomien og komme så nær null som mulig, selv om mange ser penger tilbake i skatt som en god måte å spare på. Du kan lese mer om penger tilbake på skatt eller restskatt her: Nar kommer skattepengene?
Skatt er et beløp som trekkes fra inntekten din hver måned og som går til ting som bl.a. vår helsetjeneste, utdanning, pensjonering og mer.
Du kan tjene opptil 6000 kr. skattefritt på ett år.
Vi betaler skatt av mange gode grunner – bl.a. slik at alle kan ha like vilkår og muligheter, f.eks. av utdanning eller helse.
Forskuddsskatt er, dersom du er næringsdrivende, en skatt som beregnes på grunnlag av beløpet du regner med å tjene på ett år.
Inntekt er pengene du tjener ved å jobbe. Dette betyr at en inntekt er pengene som kommer inn på kontoen din.
Med frikort kan du tjene inntil 55 000 kr på ett år hos arbeidsgiver før du må betale skatt av inntekten.