Mange nordmenn drømmer om bolig eller hytte i Sverige, enten det er i den svenske skjærgården eller midt i byen. Før du hopper inn i en budrunde, bør du imidlertid sette deg godt inn i prosessen. Her forklarer vi deg alt du trenger å vite!
Det å kjøpe bolig eller hytte er en stor investering for de fleste, og prosessen går vanligvis over flere steg. Det å kjøpe hus i Sverige har mange likhetstrekk med boligkjøp hjemme i Norge, men det er også visse forskjeller.
Her er fremgangsmåten, steg for steg:
Skal du finansiere boligen eller hytta med lån? For å vite hvor mye du kan by for eiendommen må du først skaffe et finansieringsbevis – ofte kalt «lånelöfte» i Sverige. Dette vil også fungere som et bevis for at du faktisk kan betale for deg ved et eventuelt kjøp.
Dersom du deltar i en budrunde eller skal signere en kjøpekontrakt, vil megleren som regel be om å få tilsendt finansieringsbeviset.
Du vil kunne finne hytte- og boligannonser for eiendommer i Sverige på norske sider som Finn.no. Husk imidlertid også på at du kan utforske populære svenske nettsider for kjøp og salg av bolig, inkludert Booli.se og Hemnet.se.
Du kan sortere eiendommer etter faktorer som område, boligform, fasiliteter i nærheten og lignende. Husk at du også kan finne boliger til salgs dersom du besøker nettsiden til eiendomsmeglerne direkte.
PS! I boligannonsene vil du typisk se uttrykk som «fastighet» og «bostadsrättslägenhet», noe som tilsvarer henholdsvis «selveier» og «borettslag» på norsk.
I Sverige er det mest vanlig med såkalt åpen visning. Dette betyr at klokkeslett og dato for visningen annonseres i boligannonsen, og at alle som ønsker det kan dukke opp. Det er imidlertid også mulig å avtale visning direkte med eiendomsmegleren i mange tilfeller.
Under visningen har du mulighet til å undersøke boligens kvaliteter nærmere, og avgjøre om du ønsker å legge inn bud. Dra gjerne på flere visninger i ulike områder for å få et godt sammenligningsgrunnlag.
Dersom du har bestemt deg for å kjøpe bolig i Sverige og har funnet drømmeeiendommen, kan du velge å legge inn et bud. Ofte vil det bli budrunder, der mange potensielle kjøpere konkurrerer om å få tilslag på boligen. Prisen kan bli høyere eller lavere enn prisantydning.
Skal du kjøpe et nybygg, vil det som regel være snakk om en på forhånd fastsatt pris. I så fall er det «førstemann til mølla»-prinsippet som gjelder. Det som er viktig å merke seg, er at reglene som gjelder ved bud på bolig avviker noe fra de vi har i Norge.
Etter å ha lagt inn et bud som selger har akseptert, er det tid for å signere kjøpekontrakten. Dette er det bindende steget i boligkjøpsprosessen. I kontrakten vil detaljene rundt handelen presenteres, inkludert kjøpesum, forskudd, overtakelsesdato og hva som inngår i kjøpet.
Kjøper du en eiendom med «bostadsrätt», altså en borettslagsbolig, skal du som kjøper godkjennes av og melde deg inn i borettslaget/sameiet.
Merk deg at det er vanlig å betale et forskudd av kjøpesummen når du skal kjøpe bolig i Sverige. Det vanlige er at man må betale et forskudd som tilsvarer 10 % av kjøpesummen. Dette må du vanligvis gjøre innen 7–10 dager etter at kontrakten signeres.
Dersom kontrakten er på svensk, kan det være nyttig å få hjelp av en tolk eller oversetter dersom du er usikker på innholdet.
Det er ingen lover eller regler som hindrer nordmenn i å kjøpe hytte eller bolig i Sverige. Du trenger med andre ord ikke å ha svensk personnummer eller statsborgerskap for å eie din egen eiendom i nabolandet.
La oss se nærmere på de viktigste reglene ved boligkjøp i Sverige!
I Norge er bud juridisk bindende, noe som betyr at avtalen anses som inngått såfremt selger aksepterer budet innen fristen. Når du kjøper bolig i Sverige er reglene annerledes, og budet er ikke bindende for deg som kjøper.
Du kan derfor i prinsippet legge inn bud på flere boliger om du ønsker det. Selgeren kan for øvrig også velge å selge eiendommen til en annen budgiver, selv om vedkommende ikke ga det høyeste budet. Budet anses som bindende først når salgskontrakten er signert.
I tråd med svensk lovgivning skal eiendomsmegleren registrere alle bud som kommer inn og presentere disse for selger. Som kjøper vil også du få innsyn i budene ved overtakelse av eiendommen.
Når du skal kjøpe bolig i Sverige har du omfattende undersøkelsesplikt. Det betyr at du skal undersøke boligen eller hytta du planlegger å kjøpe nøye når du er på visning. Noen velger å ha med seg en takstmann, noe som kan være smart om du er usikker på hva du bør se etter.
Etter å ha signert kontrakten, kan ikke selger holdes ansvarlig for feil eller mangler som du burde ha oppdaget da du undersøkte boligen. Be gjerne om en privat visning, slik at du får god tid til å undersøke eiendommen.
Dersom det skulle dukke opp uventede momenter, feil eller mangler i etterkant av kjøpet, kan du i første omgang henvende deg direkte til selger. Mye kan løses på denne måten. Skulle det oppstå uenighet, kan du vurdere å ta saken videre.
Dersom du ønsker å klage, kan du få saken din prøvd hos Fastighetsmarknadens Reklamationsnämnd, som er Sveriges reklamasjonsnemnd. Denne nemnden kan avgjøre sakens videre gang, og hvorvidt du har rett på erstatning eller å heve kjøpet.
Boligprisene i nabolandet vårt har det siste året falt betydelig (10–15 % sammenlignet med høyeste prisnivå 2022). Hovedårsaken til dette antas å være renteoppgangen på boliglån, og usikkerheten dette medfører på det svenske markedet.
Men selv med lavere hytte- og boligpriser, vil det alltid være betydelige kostnader involvert i et boligkjøp. Skal du for eksempel kjøpe en fritidsbolig i Sverige, kan du regne med kostnader til transport av flyttelass, eventuell takstmann, tinglysing og skatt.
I Sverige er det vanligvis et tinglysingsgebyr på 1,5 % av kjøpesummen, men dette kan variere fra område til område. Merk deg at du også må betale eiendomsskatt i Sverige, noe som tilsvarer omkring 0,75 % av takstverdien.
Det kan også være kostnader knyttet til veksling av valuta. Om det skal overføres et stort beløp i norske kroner fra Norge til Sverige, kan du fort regne med et gebyr tilsvarende ca. 0,5 % av beløpet.
Enten du skal kjøpe bolig, hytte eller ferieleilighet i Sverige, er det også lurt å tenke over lånekostnader. Har du et boliglån, vil du betale både renter, gebyrer og avdrag. Jo lavere effektiv rente, jo mer gunstig er vanligvis lånet.
For de fleste vil det være nødvendig med et boliglån ved kjøp av bolig eller hytte i Sverige. I Sverige kan du – i likhet med i Norge – ikke finansiere mer enn maksimalt 85 % av boligens verdi med lån. Du må med andre ord stille med minst 15 % egenkapital.
Det vanligste er å ta opp lån i Norge dersom du også har din faste adresse og jobb her. På den måten slipper du også risiko assosiert med valutasvingninger. Har du derimot svensk personnummer, kan du velge å ta opp lån i en svensk bank.
Når du planlegger å kjøpe bolig eller feriehus i Sverige, vil du sannsynligvis finansiere kjøpet med et boliglån. Vilkårene du har på ditt boliglån vil avgjøre kostnadene, og faktorer som lånerente og gebyrer kan variere fra bank til bank.
Zensum hjelper deg med å sammenligne boliglån, slik at du slipper å betale mer enn du trenger for boliglånet ditt. Tjenesten vår er både gratis og uforpliktende!
Ja, nordmenn kan kjøpe bolig i Sverige og trenger hverken svensk personnummer eller bank.
Kvadratmeterprisen i sentrum av Stockholm ligger i snitt mellom 82 000 og 95 000 SEK. Totalpris avhenger av faktorer som lokalitet, størrelse og standard.
Hvorvidt det lønner seg å investere i bolig i Sverige avhenger av blant annet boligmarkedet og kronekursen.