Å investere i egen bolig kan for mange virke uoverkommelig om man skal kjøpe boligen alene, med tanke på boligpriser og egenkapitalkrav. Spesielt gjelder dette unge førstegangskjøpere. Derfor ser man også en stigende trend for at flere kjøper bolig sammen, enten med samboer, venner eller familie.
Bankene har mulighet til å gi boliglån opptil 85 % av en boligs verdi. Resterende kjøpesum må skaffes i form av egenkapital. Når man kjøper seg inn i bolig, bør man vurdere nøye hvordan boliglån og egenkapitalkravet skal dekkes. Normalt vil det være forskjell på hvordan dette løses ut fra om man er samboere som kjøper sammen, eller venner og familie. Forskjellen ligger oftest i om man tar opp et lån sammen eller tar opp boliglån hver for seg.
Samboere som skal kjøpe bolig sammen, kan løse fordelingen for eierandel og boliglån på flere måter slik at man unngår samboerfellen. Ønsker man en økonomisk balanse i samboerskapet, er det viktig at fordelingen kjennes rettferdig for begge parter. Begge har kanskje ikke muligheten til å stille med like mye egenkapital. Skal dere da slå alt sammen og ta opp et felles boliglån, eller vurdere andre alternativer?
En løsning er at man får en eierandel i boligen utfra hvor mye egenkapital man stiller med, og tar opp et felles boliglån hvor hver part betaler samme sum hver måned. Eventuelt kan hver part ta opp hvert sitt boliglån, og få eierandel ut fra lånesum og egenkapital. Uansett hva man velger er det viktig å lage en samboerkontrakt, som favner om fordelingen av gjeld og felles bolig. Ved et samlivsbrudd er da begge parter sikret økonomisk utfra hva som er lagt inn i boligen.
Kjøpe bolig sammen med foreldre eller venner er også en løsning for enkelte. Enten i form av at foreldre er medlånere, eller at venner tar opp felles eller separate boliglån for å kjøpe bolig sammen. Uansett om man kjøper sammen med venner, eller at foreldre er medlånere, bør det være en klar kontrakt partene imellom. Kontrakten bør inneholde alt om fordeling av eierskap til hvordan et eventuelt salg skal løses. En slik kontrakt bør også klargjøre hvem som skal bo i boligen på permanent basis samt ansvarsforhold når det kommer til blant annet forsikring, vedlikehold og kommunale avgifter.
Uavhengig av hvem man kjøper bolig sammen med, bør kjøpekontrakten gjenspeile hvor mye penger partene har skutt inn, og hvordan eierandelen skal fordeles. På den måten får man dette offentlig registrert, i tillegg til den private kontrakten mellom partene.
Hvordan kjøpe bolig sammen?
Man kan kjøpe bolig sammen ved å enten ta opp et felles boliglån eller ta opp hvert sitt. Det er viktig å ha en kontrakt som favner over eierandeler og boliglån.
Hvordan fordele boliglån mellom samboere?
Hvordan man fordeler boliglånet mellom samboere er valgfritt. Det er mest rettferdig at begge parter tar opp like mye lån, eventuelt tar opp lånet sammen.
Kan man ta opp boliglån sammen?
Det er mulig å ta opp boliglån sammen for å kjøpe bolig. I slike tilfeller er begge ansvarlig for hele boliglånet.