Å realisere boligdrømmen ved å kjøpe sin første bolig er både spennende og nervepirrende. Kanskje har du et ønske om en fancy leilighet i byen eller en liten enebolig på landet, og med et grundig forarbeide og en god kjøpsprosess kan drømmen om egen bolig være innen rekkevidde.
Å kjøpe første bolig krever at man har kontroll på sin personlige økonomi, samtidig som du sjekker flere banker for tilbud om boliglån. Bankene har mulighet til å gi boliglån på opptil 85 % av en boligs verdi. De resterende 15 % må du skaffe selv i form av egenkapital. Husk også på at i tillegg til selve prisen på boligen må du betale dokumentavgift og tinglysing av boligkjøpet.
Nå er det ikke slik at du er garantert et boliglån selv om du stiller med egenkapital. Bankene ser også på faktorer som inntekt, betalingsevne, din totale gjeld og at du kan tåle en renteoppgang på minst 5 %. Da førstegangskjøpere ofte stiller noe svakere økonomisk enn andre boligkjøpere, har flere banker egne lånetilbud for denne gruppen. Det finnes både førstehjemslån og boliglån for unge, som kan benyttes når du skal kjøpe din første bolig.
Kravet om egenkapital gjelder alle boligkjøpere, om du er student eller arbeidstaker. Mange som kjøper sin første bolig kan ikke stille hele beløpet som kreves i egenkapital. I slike tilfeller kan det være en løsning å bruke kausjonist eller kjøpe første bolig sammen med noen.
Kjøp av bolig kommer med endel ekstra kostnader utover det du betaler for boligen. Det er kjøpers ansvar å betale dokumentavgift. Denne er på 2,5 % av kjøpesummen for selveier, mens i borettslag er kostnaden betydelig lavere (ofte rundt 5 000 kroner). I tillegg kommer et lite gebyr for tinglysning av skjøtet og bankens sikkerhet (pant i boligen). Når du skal kalkulere hvor mye du kan betale for kjøp av din første bolig, må disse kostnadene regnes inn i budsjettet ditt.
Når man skal kjøpe sin første leilighet, er det viktig å sette seg inn i hvordan det hele foregår. Det både med tanke på å finne boligen du vil kjøpe, og de formelle tingene rundt et boligkjøp. Normalt er det god hjelp å få hos rådgivere i banken, men det er viktig at du selv setter deg inn i hva du bør gjøre for at boligkjøpet skal bli så smidig som mulig.
Samtidig som du overtar boligen betales dokumentavgift og tinglysingsgebyr. Normalt ordner banken du har boliglånet hos formalitetene rundt dette.
Når du skal kjøpe din første bolig, trenger du ofte et boliglån på flere millioner kroner. Ofte er det vanskelig å få lånt så store beløp. Dessuten trenger du penger til egenandelen. Da kan en medsøker være løsningen. Uansett hvor stort lån du vil ha, eller hva pengene skal brukes til, vil du mest sannsynlig motta bedre tilbud med lavere rente hvis dere er to som søker. En medlåntaker kan gi deg lavere rente når du tar opp privatlån, boliglån eller andre typer lån.
Når du er blitt eier av din første bolig, er det viktig å ha god kontroll på økonomien. Du bør sette opp et budsjett som favner over alle løpende utgifter, avdragene på boliglånet og sparing til uforutsette utgifter. På den måten har du god oversikt over forbruket ditt. Førstegangskjøpere av bolig kan kanskje synes dette er vanskelig til å begynne med, men det er viktig å huske at du har stilt boligen som pant for boliglånet. Klarer du ikke avdragene, risikerer du at banken krever boligen solgt.
Når er det vanlig å kjøpe sin første bolig?
Alderen på førstegangskjøpere av bolig varierer, men statistisk sett er det normalt å kjøpe sin første bolig i alderen 26-29 år.
Hvordan få råd til første bolig?
Det er viktig å begynne å spare opp egenkapital så tidlig som mulig, gjerne via BSU. Egenkapitalen du har er en viktig faktor for å få et boliglån.
Hva bør man tenke på når man skal kjøpe sin første bolig?
Det er flere faktorer man må vurdere. Først og fremst må kjøpsprisen vurderes opp mot inntekt. Deretter bør du sjekke andre kostnader som kommer til.