Lån uten sikkerhet
Inntil kr 600 000
Beløp
Lånetid
8 år
Nedbetalingstid over 5 år krever at du refinansierer lån og kreditter du har fra før.
Månedlig kostnad:
1,985 kr
Gå videre
Eksempel: Annuitetslån 150 000 kr, 5 år, nom. rente 10,90%, etabl.-/termingeb. 0 kr gir eff. rente 11,46%. Kostnad: 45 234 kr. Totalkostnad 195 240 kr, kostnad 3 254 kr/måned. Nedbet.tid 1-15 år, 5 år dersom du ikke skal refinansiere. Oppdatert 2024-10-09
Formålet med lånet ditt
Vil du innfri eksisterende lån (ikke boliglån)?
Oppgi den delen av lånet på 150 000 kr som du ønsker å bruke til å innfri eksisterende lån.
?
Oppgi omtrent hvor stor nåværende låne-/kredittgjeld du vil innfri (ikke boliglån).
Formålet med resterende 100 000 kr
Hva er formålet med lånet?
Betalingsforsikring
Oppgi om du har en eller flere eksisterende betalingsforsikringer.
Angi husleie og andre driftskostnader.
Sivilstatus
Partnerens årsinntekt før skatt
Angi husleie og andre driftskostnader.
Boligopplysninger
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
Angi husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig kostnad
Har du boliglån / lån med sikkerhet?
Oppgi omtrentlige tall. Hvis informasjonen mangler, kan lånetilbudene dine bli avvist senere.

(Informasjon om forbrukslån og annen usikret gjeld deler du fra Gjeldsregisteret etter søknaden er sendt inn)
Ikke glem å bekrefte låneopplysningene ovenfor før du fortsetter med skjemaet.
Bank (lånetype)
Beløp
250 000 kr
Rente
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
- Bekreftet informasjon -
Totale Beløp
250 000 kr
Snittrenten
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Ansettelsesform
Årlig inntekt (skal overholde siste måneds lønnsslipp)
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Kontaktinformasjon
Mobiltelefon (+47) - 8 siffer
Brukes bl.a. for å sende lenker til lånedokumenter.
E-post
Kreves, liksom telefonnummer, av våre långivere.
Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Medsøkere
Ta vekk
?
Medsøker er en person som står oppført på lånet sammen med deg.
Med en medsøker øker sjansen for bedre tilbud.
Medsøkere Sivilstatus
Medsøkere Boligsituasjon
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
I boutgifter inngår amortering, husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig kostnad
Medsøkere Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Medsøkere Kontaktinformasjon
Medsøkere Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Ved å klikke på "Finn riktig lån" -knappen, godkjenner du Zensums personvernerklæring og brukervilkår.
Gjeldsregistret
Forbrukslån
15.3.2024

Kjøpe din første bolig? Slik går du frem

Å kjøpe sin første bolig er spennende. Zensum gir deg en gjennomgang av alt du bør vite før du kjøper bolig for første gang.
Lesning 
4 min

Kjøpe din første bolig – slik går du frem

Å realisere boligdrømmen ved å kjøpe sin første bolig er både spennende og nervepirrende. Kanskje har du et ønske om en fancy leilighet i byen eller en liten enebolig på landet, og med et grundig forarbeide og en god kjøpsprosess kan drømmen om egen bolig være innen rekkevidde. 

Boliglån og egenkapital ved kjøp av første bolig

Å kjøpe første bolig krever at man har kontroll på sin personlige økonomi, samtidig som du sjekker flere banker for tilbud om boliglån. Bankene har mulighet til å gi boliglån på opptil 85 % av en boligs verdi. De resterende 15 % må du skaffe selv i form av egenkapital. Husk også på at i tillegg til selve prisen på boligen må du betale dokumentavgift og tinglysing av boligkjøpet.

Nå er det ikke slik at du er garantert et boliglån selv om du stiller med egenkapital. Bankene ser også på faktorer som inntekt, betalingsevne, din totale gjeld og at du kan tåle en renteoppgang på minst 5 %. Da førstegangskjøpere ofte stiller noe svakere økonomisk enn andre boligkjøpere, har flere banker egne lånetilbud for denne gruppen. Det finnes både førstehjemslån og boliglån for unge, som kan benyttes når du skal kjøpe din første bolig.

Kravet om egenkapital gjelder alle boligkjøpere, om du er student eller arbeidstaker. Mange som kjøper sin første bolig kan ikke stille hele beløpet som kreves i egenkapital. I slike tilfeller kan det være en løsning å bruke kausjonist eller kjøpe første bolig sammen med noen. 

Ekstra kostnader ved kjøp av bolig

Kjøp av bolig kommer med endel ekstra kostnader utover det du betaler for boligen. Det er kjøpers ansvar å betale dokumentavgift. Denne er på 2,5 % av kjøpesummen for selveier, mens i borettslag er kostnaden betydelig lavere (ofte rundt 5 000 kroner). I tillegg kommer et lite gebyr for tinglysning av skjøtet og bankens sikkerhet (pant i boligen). Når du skal kalkulere hvor mye du kan betale for kjøp av din første bolig, må disse kostnadene regnes inn i budsjettet ditt.
 

Kjøpe første bolig – steg for steg

Når man skal kjøpe sin første leilighet, er det viktig å sette seg inn i hvordan det hele foregår. Det både med tanke på å finne boligen du vil kjøpe, og de formelle tingene rundt et boligkjøp. Normalt er det god hjelp å få hos rådgivere i banken, men det er viktig at du selv setter deg inn i hva du bør gjøre for at boligkjøpet skal bli så smidig som mulig

  • Undersøk boligmarkedet og se etter bolig. Tenk gjennom hvilken type bolig du vil kjøpe samt hvor du vil bo. Prisene varierer mye ut fra boligens beliggenhet og type bolig. Vær nøktern i hva du leter etter. De aller færreste boligkjøpere klarer å finansiere drømmeboligen ved første boligkjøp. 
  • Skaff finansieringsbevis. Har du egenkapitalkravet klart, må du få et finansieringsbevis fra banken før du går på visning og eventuelt legger inn bud på din første bolig. Finansieringsbeviset brukes overfor boligselger, som en garanti på at du har pengene du trenger for å kjøpe boligen.
  • Gå på visninger. Undersøk boligmarkedet og hvilke boliger som er for salg. Du bør gå på visning på flere boliger. Det kan være en god idé å også gå på visninger på boliger som ikke inneholder alt du ønsker for ditt første kjøp av bolig. Mange ganger er det flotte boliger/leiligheter, som kan vise seg å være et bedre kjøp enn du hadde trodd. 
  • Legg inn bud. Når du har funnet boligen du vil kjøpe, legger du inn et bud. Budene foregår elektronisk og er bindende. Hvis kjøper avslår budet ditt fortsetter budrunden til selgeren godtar et bud. Pass på at du ikke byr høyere enn hva du har penger til. Det er nemlig fort gjort å la seg rive med, og by over evne. 
  • Signere kjøpekontrakt og overta boligen. Har du lagt inn et bud og selgeren aksepterer det, er boligen din. Før overtakelse av din første bolig skal salgskontrakten gjennomgås og underskrives av deg og boligselger. 


Samtidig som du overtar boligen betales dokumentavgift og tinglysingsgebyr. Normalt ordner banken du har boliglånet hos formalitetene rundt dette. 

Søk sammen med en medlåntaker

Når du skal kjøpe din første bolig, trenger du ofte et boliglån på flere millioner kroner. Ofte er det vanskelig å få lånt så store beløp. Dessuten trenger du penger til egenandelen. Da kan en medsøker være løsningen. Uansett hvor stort lån du vil ha, eller hva pengene skal brukes til, vil du mest sannsynlig motta bedre tilbud med lavere rente hvis dere er to som søker. En medlåntaker kan gi deg lavere rente når du tar opp privatlån, boliglån eller andre typer lån.

Etter kjøpet av bolig

Når du er blitt eier av din første bolig, er det viktig å ha god kontroll på økonomien. Du bør sette opp et budsjett som favner over alle løpende utgifter, avdragene på boliglånet og sparing til uforutsette utgifter. På den måten har du god oversikt over forbruket ditt. Førstegangskjøpere av bolig kan kanskje synes dette er vanskelig til å begynne med, men det er viktig å huske at du har stilt boligen som pant for boliglånet. Klarer du ikke avdragene, risikerer du at banken krever boligen solgt. 

Ofte stilte spørsmål om kjøp av første bolig

Når er det vanlig å kjøpe sin første bolig?

Alderen på førstegangskjøpere av bolig varierer, men statistisk sett er det normalt å kjøpe sin første bolig i alderen 26-29 år. 

Hvordan få råd til første bolig?

Det er viktig å begynne å spare opp egenkapital så tidlig som mulig, gjerne via BSU. Egenkapitalen du har er en viktig faktor for å få et boliglån. 

Hva bør man tenke på når man skal kjøpe sin første bolig?

Det er flere faktorer man må vurdere. Først og fremst må kjøpsprisen vurderes opp mot inntekt. Deretter bør du sjekke andre kostnader som kommer til.

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser