Er du på boligjakt og vurderer å kjøpe nybygg? Det er mange fordeler ved å kjøpe nybygg. Ikke bare kan du bestemme alt fra innredning til farger selv, men du får en topp moderne bolig som fyller alle krav med tanke på det byggtekniske og miljøhensyn.
Det er flere fordeler ved å kjøpe nybygg enn det er ulemper. Selv om prisnivået på en brukt bolig kan være lavere, vil det totalt sett oftest lønne seg å kjøpe nybygg.
Når du kjøper et nybygg som er bygd på en tomt som ikke har bebyggelse fra tidligere, er det lavere omkostninger ved boligkjøp enn ved kjøp av brukt bolig. Du betaler nemlig ikke dokumentavgift for hele kjøpesummen. Dokumentavgiften på et slikt nybygg er kun på 2,5 % av verdien på tomten.
Kjøp av nybygg krever at du har fått innvilget boliglån, på lik linje som et kjøp av en brukt bolig. Men, ved kjøp av nybygg tar det ofte en del tid før du får flytte inn. Det gir deg muligheten til å spare opp en større egenkapital frem til innflyttingsdatoen.
Når du kjøper nybygg, har du rett til at det foretas en befaring av boligen ett år etter at du har overtatt den. Under befaringen går man gjennom eventuelle mangler og feil som har dukket opp siden du overtok boligen.
Ved kjøp av nybygg gjelder bustadoppføringslova. Denne loven gir kjøper av nybygg en fem års garanti fra utbygger, og dekker krav du eventuelt kan ha opp mot entreprenøren.
Kjøper du nybygg som ikke er ferdigstilt, unngår du stressende budrunder. Dermed slipper du å tape budrunder hvor boliger går langt over prisantydningen.
Om du leter etter å kjøpe første bolig, eller allerede har en bolig du skal selge før du kjøper, er det greit å ha prosessen ved kjøp av nybygg klart for seg.
Du bør forberede deg godt før du kjøper nybygg. Finn ut hvor du vil kjøpe, hvor stor boligen skal være og hvilken prisklasse. I tillegg må du ha en samtale med banken angående boliglån og finansieringsbevis for et boligkjøp.
Kontakt utbyggere for prospekter for nybygg som er ferdige eller ikke har startet opp enda. Mange utbyggere kan tilby visning av showroom, eller digitaliserte prospekter.
Når du har bestemt deg for hvilket nybygg du vil kjøpe, er neste steg et kontraktsmøte. Der signerer utbygger og du kjøpekontrakten. Kjøpesum og en eventuell ferdigstillelsesdato skal også føres i kontrakten. I tillegg skal det komme frem hvor stort depositum/andel av kjøpesummen du skal betale ved inngåelse av kontrakten. Resterende sum betales før overtakelse av et nybygg.
Ved kjøp av nybygg, som ikke er ferdigstilte, har du muligheten til å velge mellom ulike kjøkken- og baderomsinnredninger, gulv, fliser m.m. Jo tidligere i byggeprosessen du kjøper, desto større valgfrihet har du.
Det er vanlig med en forhåndsbefaring av nybygg før du overtar boligen. Utbygger og du går over boligen og sjekker at det ikke er feil og mangler. Eventuelle mangler/feil kan da rettes opp før du overtar boligen.
Utbygger og du går over boligen, og sjekker at eventuelle feil/mangler som ble oppdaget ved forhåndsbefaringen er fikset, og at alt annet er som det skal. Eventuelle feil og mangler som oppdages skal føres inn i en overtakelsesprotokoll, og skal rettes opp innen rimelig tid. Når overtakelsesbefaringen er gjort, er du blitt eier av nybygget og kan flytte inn.
Det er klare rutiner og regler for hvordan et kjøp av nybygg går til. Samtidig vil det være enkelte forskjeller om du kjøper en leilighet eller en frittstående bolig.
De aller fleste leiligheter som bygges i dag kommer med mulighet for å velge farger, innredninger og gulv. Selv om du kan velge noe selv, er utvalget ofte begrenset. Ønsker du å kjøpe en enebolig, har du ofte større valgfrihet.
En ny enebolig kan kjøpes såkalt nøkkelklar, men ofte velger kjøpere å gjøre noe av arbeidet innvendig selv. Det er en god idé, spesielt med tanke på kostnadene. Du har blant annet muligheten til å velge materialer til gulv og innredninger etter lommeboka, slik at totalprisen blir lavere. Samtidig er det mulig å få godkjent noe av det arbeidet man gjør selv som en del av egenkapitalen.
Hva må man tenke på ved kjøp av nybygg?
Du bør ha klart for deg hvilket boligbehov du har. Kontakt banken angående finansiering, slik at du kan begynne å kontakte aktuelle utbyggere.
Kan man prute på nybygg?
Normalt er det ikke rom for å prute på nybygg. Likevel kan det være en mulighet til å få ned prisen om et nybygg står lenge uten å bli solgt.
Er det lurt å kjøpe nybygg?
Vanligvis lønner det seg totalt sett å kjøpe nybygg, siden du ikke trenger å tenke på oppussing og renovering, samtidig som du har en fem års garanti som du ikke har på brukt bolig.