Enten du flytter inn i samboerens bolig, eller til dine foreldre, kan det være en god idé å kjøpe seg inn i boligen. Zensum guider deg gjennom de aller viktigste punktene, slik at du kan ta en gjennomtenkt avgjørelse og unngå fallgruvene når du kjøper deg inn i en bolig.
Bor du sammen med noen i deres bolig, er det selvsagt flere måter å løse de økonomiske forpliktelsene på. Du kan, for eksempel, betale leie hver måned, og bidra med halvparten av de månedlige utgiftene. En del unge voksne velger en slik løsning hvis de skal bo hos foreldrene sine over en begrenset periode. Skal du derimot flytte inn på permanent basis hos foreldrene dine, eller flytte inn i kjærestens bolig, vil det lønne seg å kjøpe seg inn i boligen. På den måten unngår du å sitte tomhendt tilbake om boligen selges, ved et arveoppgjør eller om samboerskapet tar slutt.
Spesielt samboere bør være våkne når det kommer til å bo sammen i en bolig som kun den ene parten eier. I et samboerskap er det vanlig å dele på utgiftene, som for eksempel månedlige avdrag på boliglån, strøm og forsikringer. I tillegg kommer utgifter i forhold til vedlikehold av boligen. Har man ikke kjøpt seg inn i boligen, betaler du som om du var eier av boligen, men uten at du er sikret økonomisk om forholdet tar slutt. Har du eierandeler i boligen når samlivet ender, vil du få ta del i en eventuell verdistigning når boligen selges, eller at samboeren kjøper deg ut.
Det er en del begreper som brukes når man skal kjøpe seg inn i en bolig. Hva ligger i disse ordene? Det er viktig å sette seg inn i dette om du skal kjøpe deg inn i samboers eller foreldrene dine sin bolig.
Medeierskap: To eller flere personer som formelt eier noe sammen, som for eksempel når man kjøper bolig sammen. Merk at man kun regnes som medeier når dette er gjort offisielt og tinglyst.
Egenkapital: Penger du har spart opp, eller eventuelt arvet. Å få innvilget boliglån krever en viss egenkapital.
Tinglysing: Offentlig registrering av en avtale mellom partene, for eksempel når du kjøper deg inn i en bolig. Eierskapet registreres i grunnboken hos Kartverket, og du anses som offisiell og juridisk eier av boligen du har andel i.
Skjøte: Dokumentet som tinglyses hos kartverket. Et dokument som viser at endring av eierandeler er gjort.
Dokumentavgift: En avgift som betales ved tinglysning. Avgiften er på 2,5 % av kjøpesummen.
Verdivurdering: En takstmann eller megler gjør en befaring av boligen for deretter å angi teknisk- eller markedsverdi.
Ligningsverdi: Dette er det samme som formuesverdi, og beregnes ut fra verdien på boligen. Det er ligningsverdien som avgjør om du må betale formueskatt på boligen du kjøper deg inn i.
Er dere blitt enige om at du skal kjøpe deg inn i en bolig, må dere få tatt en ny verdivurdering av boligen. På den måten er det enklere å avtale eierandel og hvor mye du skal ta i lån til bolig for å kjøpe deg inn. Å kjøpe seg inn i samboers bolig betyr i realiteten at du overtar en part av hens boliglån.
Når verdivurderingen foreligger, må dere bli enige om hvordan dere skal dele boliglånet. Det er ikke alltid at boliglånet fordeles likt. Fordelingen avhenger av hvor mye du kan få i boliglån eller hva dere blir enige om i fellesskap. Ut fra fordelingen av boliglånet setter man også opp hvor stor eierandel du får når du kjøper deg inn i boligen. Når alle formaliteter er gjort, tinglyses boligen på nytt. Selv om samboeren din og du er enige, og boligen er tinglyst, bør dere også ha en samboerkontrakt. Det kan også være en god idé å tegne livsforsikring og skrive testamente, som dekker den frafalte partens andel av boliglånet.
Ovenfor har vi i grove trekk forklart hvordan man kjøper seg inn i bolig. Det er en rekke faktorer som skal på plass, og som skal gjøres korrekt. Derfor er det en god idé å få hjelp hos rådgiver i banken til å endre eierandelene i boligen, sette opp en kjøpekontrakt og få tinglyst boligen.
Økonomi er kanskje ikke det ferske samboere aller helst vil bruke tiden på, men det er en viktig faktor for et godt samliv. Blant annet for å unngå den såkalte samboerfella, hvor den ene parten sitter igjen med ingenting ved et eventuelt brudd eller dødsfall.
Det er en vanlig misforståelse at hvis man har bodd sammen lenge, skal alt fordeles likt ved dødsfall eller samlivsbrudd. Slik er det ikke. Per i dag finnes det ingen regler og lover i Norge, som gir økonomiske rettigheter til samboere ved samlivsbrudd eller dødsfall. Derfor bør begge partene i et samboerskap sørge for at deres interesser er ivaretatt om noe skulle skje. Ved å kjøpe seg inn i samboers bolig sikrer man seg økonomisk for fremtiden. Det stiller seg litt annerledes for samboere med felles barn. I tillegg til å ha en god samboerkontrakt og være medeiere i boligen, finnes blant annet husstandsfellesskapsloven og sameieloven, som kan ha betydning for samboere med felles barn.
Lønner det seg alltid å kjøpe seg inn i bolig?
Ja, det vil alltid lønne seg hvis du skal bo i andres bolig på permanent basis.
Kan man tjene på å kjøpe seg inn i bolig?
Selges boligen du har kjøpt deg inn i, vil du få ta del i en eventuell verdistigning, og tjener dermed penger på den.
Hvor mye koster det å kjøpe seg inn i en bolig?
Det avhenger av boligens verdi, hvor stor eierandel du skal ha og hvor mye du kan få i boliglån.
Bør man kjøpe seg inn i samboers bolig med en gang man flytter inn?
Det kan være fristende å vente med å kjøpe seg inn i boligen, men man bør ikke vente for lenge. Du bør kjøpe deg inn i samboers bolig så snart du vet at forholdet fungerer.