Mange studenter opplever økonomien som trang. For enkelte er studietiden preget av enkel kost og lite luksus, enten de lever av studielån eller inntekt fra en deltidsjobb. Da kan det kanskje være fristende å skaffe seg et kredittkort, slik at man har penger i bakhånd.
Her ser vi nærmere på hva du bør tenke på før du eventuelt skaffer deg et kredittkort som student!
Det finnes mange kredittkort for studenter, men det er lurt å tenke seg nøye om før du bestemmer deg. Ulike kredittkort kan nemlig by på vidt forskjellige vilkår og goder, noe som kan påvirke hvor gunstig kortet er for nettopp deg.
Her er de viktigste punktene å tenke over når du vurderer kredittkort.
Et kredittkort har en effektiv rente, og denne viser til totalkostnaden (nominell rente + gebyrer) ved å bruke kortet. Når du skal se etter kredittkort, vil det være smart å velge et kort med så lav effektiv rente som mulig. Gjør du det, kan du unngå unødvendig høye kostnader.
Husk på at mange kredittkort har en rentefri periode, normalt sett på rundt 45–50 dager. Velger du et kort med rentefri kreditt, kan du bruke penger fra kredittkortet uten å måtte betale renter – så fremt du betaler tilbake før perioden utløper.
Når du skal skaffe kredittkort som student, er det også smart å se etter bonusprogrammer eller rabatter som står i stil med dine forbruksvaner. Ulike kredittkort kan ha ulike goder.
Noen gir rabatter ved kjøp i spesifikke matbutikker, mens andre gir rabatter når du handler i sportsbutikker eller kjøper flyreiser. Du kan til og med finne kredittkort som gir deg rabatterte priser på restauranter, kaféer og kulturtilbud.
Ved å handle med et kredittkort som gir deg bonuspoeng, cashback eller rabatter, kan du potensielt spare en del penger i løpet av et år.
Mange studenter flytter hjemmefra for å studere i en annen by. Dersom du ofte drar på besøk hjem til foreldre eller venner, kan det være kjekt å få rabatter på buss, fly eller tog. Men visste du at kredittkort ofte også kan gi deg tilgang på gratis reiseforsikring?
Dersom du betaler minst 50 % av transportkostnadene med kredittkortet, vil du aktivere reiseforsikringen automatisk. Kontroller imidlertid at kredittkortet faktisk inkluderer forsikring, slik at du er på den sikre siden.
Reiseforsikring er nyttig å ha både ved korte og lange reiser, og kan for eksempel dekke kostnader dersom bagasjen skulle gå tapt. Sjekk gjerne ut vår guide om kredittkort til reise, om du vil vite mer.
Det å ha tilgang på et kredittkort som student, kan by på mange fordeler. Først og fremst kan kredittkortet fungere som en økonomisk buffer dersom uforutsette kostnader skulle dukke opp – enten det er en dyr tannlegeregning eller andre ting.
Du kan som nevnt også få gode rabatter og forsikringer, noe som kommer godt med i en økonomisk trang hverdag. Bruker du kredittkortet når du handler på nett, kan du dessuten få ekstra beskyttelse mot svindel.
Har du kredittkort som student, er det imidlertid også viktig å huske på at pengene du bruker skal betales tilbake – ofte med relativt høye renter. Det er derfor viktig å ha kunnskap om hvordan kredittkort fungerer, og ikke bruke kortet ukritisk.
Etter eventuell rentefri periode vil rentene begynne å løpe. Jo lengre du utsetter tilbakebetalingen, jo dyrere vil det som regel bli. Noen kan slite med å betale tilbake pengene de låner på kortet, og ender opp med økonomiske problemer. Bruk derfor kortet fornuftig!
Enten du er student eller i full jobb, vil banken foreta en kredittsjekk av deg når du søker om kredittkort. For å kunne få et kredittkort, må du nemlig være kredittverdig – noe du er om du får en tilfredsstillende kredittscore.
Det finnes mange faktorer som kan påvirke kredittscoren din. Her er de viktigste:
· Alder
· Inntekt
· Betalingsanmerkninger og inkassosaker
· Antall bosteder
Kredittscoren kan ikke bare påvirke hvorvidt du i det hele tatt får kredittkort. Den er også med på å avgjøre hvor stor kredittramme banken kan innvilge. Har du god og stabil inntekt som student, vil du som regel få en større kredittramme enn dersom du tjener lite.
Kredittkort til studenter uten inntekt er med andre ord lite realistisk. Mange banker krever at du har en viss minimumsinntekt for å kunne få kredittkort – gjerne på 200 000 kroner i året.
Husk at bankene også opererer med aldersgrense på kredittkort. Noen banker har 18-års aldersgrense, mens andre krever at du har fylt 20 eller 25 år. Det finnes mange kredittkort for unge, men for de yngste studentene kan utvalget være noe begrenset.
Dersom du er på utkikk etter kredittkort som student, gjelder det å finne det kortet som er mest mulig gunstig for deg og din økonomi. Derfor er det smart å sammenligne tilbud fra flere ulike banker før du bestemmer deg.
Gjennom Zensum kan du gratis og uforpliktende søke om kredittkort hos flere banker med kun én søknad. Eventuelle tilbud kan deretter sammenlignes, og du velger selv om du vil takke ja til et tilbud eller ikke.
Innhent tilbud på kredittkort til student, i dag!
Ja, dersom man oppfyller bankens vilkår til alder, inntekt og andre faktorer. Du vil bli kredittvurdert på lik linje med andre låntakere.
Hva som er det beste kredittkortet for deg som student, avhenger av dine forbruksvaner. Finn for eksempel et kredittkort som gir deg rabatter der du handler mest.
Dersom du får avslag på søknaden om kredittkort, kan dette skyldes at du har for lav inntekt, betalingsanmerkninger eller at du ikke er gammel nok.
Gjennom Zensum kan du søke om kredittkort hos flere utvalgte banker med én samlet søknad. Dersom du mottar et tilbud, kan du velge å takke ja til dette.