Med høye boligpriser sliter mange med å komme seg inn på boligmarkedet. De siste årene har derfor en alternativ boform økt kraftig i popularitet – nemlig mikrohus. Disse små krypinnene rommer det nødvendigste, og gjør det mulig å skaffe seg bolig på budsjett.
Vurderer du å ta opp lån til minihus? Her ser vi nærmere på hvilke muligheter du har!
Minihus – også kalt villavogner eller mikrohus – er små og frittstående hus som normalt sett har et bruksareal på 30 m2 eller mindre, og en maksimal høyde på 4,5 meter. Hustypen kan brukes som anneks, hytte eller til og med helårsbolig.
De fleste mikrohus har smarte planløsninger, slik at plassen utnyttes i størst mulig grad. Dette gjør det mulig å bo komfortabelt på minimalt med plass, og man har som regel både kjøkken, bad og stue nede, og et eget sovested på en hems.
Minihus er stort sett langt billigere enn tradisjonelle boliger, men de fleste vil likevel ha behov for et lån for å kunne finansiere boformen. Normalt sett ligger prisen for mikrohus på omkring 800 000–900 000 kroner.
Siden minihus ikke regnes som fast eiendom i Norge, er det dessverre ikke mulig å få boliglån hos banken. Skal banken kunne gi deg et lån med sikkerhet, som huslån jo er, må de ha mulighet til å ta pant i nettopp fast eiendom.
Det finnes imidlertid andre låneformer du kan vurdere.
Mange velger å finansiere minihus med et såkalt caravanlån. Dette er et lån som kan brukes til bobil, campingvogn, mikrohus eller lignende, og kan fås med eller uten sikkerhet. Er lånet med sikkerhet, vil banken ta pant i minihuset frem til lånet er nedbetalt.
Lån med sikkerhet gir banken ekstra garanti, noe som også kan sikre deg mer gunstige lånevilkår enn hva du får med caravanlån uten sikkerhet.
Det er også mulig å finansiere et minihus gjennom et ordinært forbrukslån. Dette er et lån uten sikkerhet, noe som betyr at banken ikke tar pant i mikrohuset ditt. Av den grunn kan lånet også ha relativt høy effektiv rente, noe du bør ta høyde for.
Dersom du planlegger å ta opp et forbrukslån, er det smart å innhente tilbud fra flere banker før du bestemmer deg. Dette for å få oversikten du trenger, slik at du kan velge lånet med de mest gunstige vilkårene.
Les også: Slik kan du finansiere hyttedrømmen
Det å bo i et minihus kan være både bærekraftig og økonomisk, sammenlignet med det å bo i en ordinær bolig. Likevel er det viktig å være klar over eventuelle kostnader som kan dukke opp. Husk at et minihus også kan ha behov for vedlikehold, på lik linje med andre boliger.
Samtidig bør du ta høyde for eventuelle leieutgifter for tomteplass. Minihuset kan kun plasseres på eiendommer som er regulert for boligbebyggelse, og du må søke om tillatelse via kommunen om du skal bo der fast.
Merk deg også at renten på caravan- eller forbrukslån jevnt over er høyere enn boliglånsrenter. Siden lånebeløpet vanligvis er mindre enn hva det ville vært for en ordinær bolig, kan du imidlertid regne med å betale ned huset nokså raskt (i forhold til et boliglån).
Dersom vi sammenligner med ordinære boliger, kan du også slippe unna kostnader som eiendomsskatt og kommunale avgifter om du velger minihus. Det finnes med andre ord visse utgifter ved å ha et minihus, men totalt sett er det en billigere boform enn ordinære boliger.
Dersom du har planer om å kjøpe et minihus, gjelder det å finne en best mulig finansieringsløsning. Om du har behov for å låne penger i banken, står valget mellom caravan- og forbrukslån.
Gjennom Zensum kan du fylle ut én enkelt lånesøknad som blir videresendt til flere banker. Du slipper derfor å søke om lån hos bankene hver for seg, noe som er praktisk og tidsbesparende. Når du mottar lånetilbud kan du enkelt sammenligne disse.
Nei, det er ikke mulig å finansiere mikrohus med boliglån da huset ikke regnes som fast eiendom. Du kan i stedet vurdere et forbruks- eller caravanlån.
Dersom du skal bo fast i et mikrohus, må du først søke om plassering av huset via kommunen. Du kan da få midlertidig dispensasjon som varer i to år.
Det å bygge mikrohus selv vil som regel koste et sted mellom 200 000–500 000 kroner, avhengig av hva slags materialer og løsninger du velger.
Du kan bygge minihus selv dersom du bygger det på en tomt som allerede har bebyggelse. Eksisterende eiendom kan være din egen eller andres.