Det å spare i aksjer kan potensielt by på god avkastning på sparepengene dine. Dersom du ikke har oppsparte midler som kan investeres, vurderer du kanskje å låne penger til aksjer. Men er dette egentlig en god idé, og hva bør du eventuelt tenke på?
Her er oversikten du trenger.
Aksjer er kort fortalt eierandeler i aksjeselskaper. Når du kjøper en aksje, vil du derfor få medeierskap i det aktuelle selskapet. Alle aksjeselskaper har et gitt antall aksjer, og hver enkelt aksje er verdt det samme. Eierandelen din avhenger derfor av antallet aksjer du eier.
Når du kjøper aksjer blir du en aksjonær, og du får dessuten rett på en andel av selskapets utbytte. Din potensielle fortjeneste avhenger av kursutviklingen til selskapet. Går kursen opp øker verdien på aksjene.
I mange tilfeller vil det være mer lønnsomt å spare penger i aksjer fremfor en ordinær sparekonto. Dette forutsetter imidlertid at du vet hva du holder på med.
Det finnes mange alternative måter å kjøpe aksjer på, med tanke på finansieringsmetode. Noen finansierer aksjekjøp med lån, noe som kan være aktuelt om man ikke har oppsparte midler.
Siden lån hos banken innebærer at du må betale renter, er det viktig å sette kostnaden opp mot lønnsomheten ved å ha aksjene. Husk at det stort sett ikke lønner seg å ha lån, nettopp på grunn av rentekostnadene.
Merk deg også at det finnes ulike lånetyper, og at noen av disse er mindre gunstige å finansiere aksjer med enn andre.
Et forbrukslån er et banklån uten sikkerhet. Derfor kan den effektive renten på lån som dette være nokså høy. Det anbefales sjelden å låne penger til aksjer gjennom forbrukslån, nettopp på grunn av den høye lånekostnaden.
Det er viktig å finne et mest mulig gunstig forbrukslån om du går for denne finansieringsløsningen.
Et verdipapirlån eller aksjelån er et annet alternativ som kan vurderes. Kort fortalt er dette en spesiell lånetype som innebærer at du låner aksjene for så å selge de videre til dagens kurs.
Håpet er at kursen i dag er høyere enn det den er når aksjene leveres tilbake. Om kursen faller før tilbakelevering, vil du kunne kjøpe det samme antallet aksjer for en lavere sum enn hva de ble solgt for. Inntjeningspotensialet baserer seg altså på at aksjene faller i verdi.
Det er imidlertid ingen garanti for at du faktisk ender opp med fortjeneste.
Du kan også bake lånet inn i boliglånet ditt. Dette betyr at du øker boliglånet, slik at du oppnår en gunstig rente. Dette vil for de fleste være et bedre alternativ enn forbrukslån eller andre typer lån.
Det er ikke ulovlig å låne penger til aksjer, og du kan velge å finansiere kjøpet med forbrukslån, aksjelån eller andre låneformer. Det er imidlertid ikke sikkert at det er særlig gunstig å velge denne fremgangsmåten.
Lån til kjøp av aksjer er ikke nødvendigvis lurt. Husk at verdipapirbelåning er assosiert med høy risiko, da det ikke er noen garanti for at du ender opp med fortjeneste. Selv om du skulle gjøre en dårlig investering, må du fortsatt betale tilbake hele lånet – renter inkludert.
Du kan selvfølgelig være heldig og oppleve at avkastningen på aksjene er større enn lånekostnadene. Men siden du ikke kan vite dette med sikkerhet, er det å låne penger til aksjer stort sett ikke anbefalt.
Dersom du vurderer å ta opp lån til kjøp av aksjer, er det lurt å tenke på hvorvidt økonomien din tåler risikoen. I tillegg til dette er det en fordel å kjenne aksjemarkedet. Mange nybegynnere tar raske beslutninger som viser seg å ikke være gunstige.
Husk også på at det å investere i aksjer som regel gir best avkastning om du har et langsiktig tidsperspektiv (minst 5 til 6 år).
Hvis du planlegger å låne penger til aksjer, er det viktig å finne et lån som er mest mulig gunstig for deg. Det er lurt å innhente flere lånetilbud, slik at du får oversikt over vilkårene ulike banker kan tilby deg.
Zensum lar deg sammenligne lån fra flere banker, og kan dessuten hjelpe deg med refinansiering om du ønsker å samle dyre lån. Finn det beste lånet for deg og ditt behov!
Nei, det beste er å finansiere kjøp av aksjer med egne, oppsparte midler. På den måten slipper du rentekostnader.
Risiko avhenger av lånebetingelser. Er den effektive lånerenten høy vil risikoen for å gå i minus øke.
Aksjekjøp kan finansieres enten med egne penger, aksjelån, forbrukslån eller andre låneformer.