Hva er mellomfinansiering – Zensum forklarer

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Mellomfinansiering – Slik fungerer det

Har du planer om å flytte inn i en ny bolig, men har ikke fått solgt den boligen du har i dag? Lurer du på hvordan du skal finansiere den nye boligen, samtidig som du betaler på et boliglån du allerede har? Løsningen er å søke om det som kalles mellomfinansiering
 

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et midlertidig boliglån, som gjelder for perioden hvor du eier to boliger samtidig. Det kan for eksempel være i perioden etter at du har kjøpt ny bolig, men ikke har fått solgt den gamle. Normalt kan du få mellomfinansiering for en periode på 6 til 12 måneder, i påvente av salg av den gamle boligen. Når boligen selges, vil mellomfinansieringslånet bli slettet, og du sitter kun igjen med boliglånet for den nye boligen. Når du søker om mellomfinansiering, bør du kalkulere inn eventuelle ekstrautgifter som kommer med den nye boligen. Disse utgiftene kan være offentlige avgifter, strøm, forsikringer og annet. Bankene er som regel villige til å hjelpe deg med mellomfinansiering, så sant du ellers fyller kravene som gjelder for boliglån.

Fordeler og ulemper ved mellomfinansiering

Det er både fordeler og ulemper ved mellomfinansiering, men det gir deg muligheten til å kjøpe drømmeboligen før du har solgt den gamle. Det kan virke skremmende å bli sittende med to boliglån samtidig. Heldigvis tilbyr de fleste bankene avdragsfrihet for mellomfinansiering for boliglån. Det vil si at du ikke betaler avdrag, men betaler kun renter og omkostninger i avtaleperioden på 6-12 måneder. Imidlertid må du betale som normalt på ditt gamle boliglån. Når din gamle bolig selges kan du innfri mellomfinansieringslånet i sin helhet. 


Det vil være en fordel å få solgt den gamle boligen raskt, slik at du unngår ekstra kostnader over lengre tid. Å kjøpe bolig, og samtidig bli sittende på din gamle bolig, gir ikke bare ekstra kostnader i forhold til boliglån og mellomfinansiering. Du må også betale løpende utgifter og forsikring på begge boligene. 

Krav for å få mellomfinansiering

Det er banken som avgjør om du har økonomi til å få mellomfinansiering. Innfrir du kravene banken setter, og ikke overstiger en belåningsgrad på boligen etter kjøp og salg på 85 %, har du en god sjanse til å få lånet innvilget. 

Utover reglene i boligforskriften for boliglån, setter bankene vanligvis disse kriteriene for mellomfinansiering

  • Du eier en bolig og har planer om å kjøpe ny.
  • Har et konkret kjøpsobjekt eller fastsatt et budsjett for den nye boligen.
  • Har ledig sikkerhet for finansiering i din eksisterende bolig.


I tillegg øker sjansen for å få mellomfinansiering hvis du har en medlåner, for eksempel at dere er et par som skal kjøpe ny bolig sammen.

Ofte stilte spørsmål om mellomfinansiering

Hva er mellomfinansiering?

Mellomfinansiering er et midlertidig boliglån. Dette boliglånet tas opp for å dekke kjøpesummen på en ny bolig hvis din gamle bolig ikke er solgt. 

Hva koster mellomfinansiering?

Vanligvis gir bankene avdragsfrihet på mellomfinansiering. Det vil si at du kun betaler renter i avtaleperioden. 

Når betales mellomfinansiering?

Boliglån i form av mellomfinansiering innfris i sin helhet så snart du har fått solgt din gamle bolig.

Min Boligverdi

Sjekk din Boligverdi
Se hva boligen din er verdt i dag.
Det koster deg ingenting.

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser