Dersom du har behov for penger på kort varsel, kan det være fristende å ta opp et mikrolån. Før du gjør det, bør du imidlertid tenke nøye over både nedbetalingstid og lånekostnader. Ofte finnes det mer gunstige finansieringsalternativer som bør vurderes.
Her er oversikten du trenger!
Mikrolån, SMS-lån og minilån refererer alle til små lån uten sikkerhet, vanligvis med relativt høye lånekostnader. I de fleste tilfeller er det snakk om lån i størrelsen 1 000–10 000 kroner.
I likhet med andre usikrede lån, kan mikrolån brukes på det låntaker selv ønsker – enten det er klær, mat, ferier eller andre ting. Mange bruker mikrolån som et slags nødlån, dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp.
Et mikrolån fungerer i stor grad på samme måte som ordinære forbrukslån. Man må sende inn en lånesøknad til banken, og få denne vurdert. Dette kan ta litt tid, og mikrolån på minuttet er derfor ikke mulig – selv om mange tror det er det.
Mikrolån uten kredittsjekk er normalt sett heller ikke mulig, siden banken må vurdere låntakers betalingsevne først. Søker du om mikrolån med betalingsanmerkning, vil du normalt sett få avslag.
Etter at lånet er utbetalt, vil du kunne bruke pengene fritt. Deretter må du betale lånebeløpet tilbake, samt renter og gebyrer.
Selv om mikrolån har mange likhetstrekk med øvrige lån uten sikkerhet, finnes det også noen viktige forskjeller. Først og fremst er mikrolån ofte assosiert med svært høye renter og gebyrer, noe som gjør lånene dyre å betjene.
Samtidig er et mikrolån i de fleste tilfeller et kortsiktig lån, noe som betyr at lånet har kort nedbetalingstid. Dette kombinert med det faktum at mikrolån er dyr gjeld, kan utgjøre en økonomisk risiko for sårbare låntakere.
Noen havner i en gjeldsspiral, der de stadig må ta opp nye lån for å betjene eksisterende gjeld. Mange dyre mikrolån kan på sikt føre til økonomiske problemer, der man ender opp med inkassosaker og betalingsanmerkninger.
Dersom du har behov for et lite lån, finnes det flere alternativer du kan vurdere. Disse kan sikre deg lavere kostnader i form av renter og gebyrer, og ikke minst – en mer fleksibel nedbetalingsplan.
Det å velge riktig finansieringsløsning i dag, kan gi redusert risiko for gjeldsproblemer i fremtiden.
Den beste måten å finansiere kostnader på, er ved hjelp av egne oppsparte penger. Du vil da unngå å måtte betale renter eller gebyrer, siden pengene ikke lånes av banken. Sett gjerne opp et månedsbudsjett, og finn ut om det er rom for sparing.
Ved å opparbeide en sparebuffer, kan du unngå å måtte låne penger dersom uforutsette kostnader dukker opp. Har du ikke penger til overs hver måned, kan det være utfordrende å spare penger regelmessig. I så fall kan du vurdere om enkelte utgiftsposter kan reduseres.
Husk: Jo mindre penger du bruker på luksusgoder som kafébesøk, tobakk eller uteliv, jo mer penger kan du spare.
Dersom du har behov for penger raskt, vil kanskje ikke sparing være et alternativ. I så fall kan du se om du finner et kredittkort med lav rente, fremfor å ta opp et mikrolån. Husk at mange kredittkort har en rentefri periode, slik at du kan unngå renter i det hele tatt.
Det er viktig å huske på at også kredittkort potensielt kan ha svært høy rente. Av den grunn er det smart å gjøre litt research rundt forskjellige kort før du bestemmer deg. Finn helst et kredittkort som både har lav rente og fordelsprogrammer tilpasset ditt forbruk.
Mange ønsker seg mikrolån på dagen, noe som kan være utfordrende å skaffe. Ved å ha et kredittkort tilgjengelig, har du rask tilgang på penger dersom uforutsette utgifter skulle dukke opp i fremtiden. Men husk – pengene skal betales tilbake, så ikke bruk kortet ukritisk!
Et annet alternativ er å ta opp et ordinært forbrukslån, da disse vanligvis har lengre nedbetalingstid enn typiske mikrolån. Med en overkommelig nedbetalingsplan kan det bli enklere for deg å håndtere lånekostnadene.
Husk samtidig på at jo lenger du drøyer tilbakebetalingen, jo høyere blir de totale lånekostnadene. Uansett, med et forbrukslån kan du skaffe pengene du trenger – vanligvis til mer gunstige lånevilkår enn hva du får med et mikrolån.
Også forbrukslån kan ha relativt høye rentekostnader, så sørg for å lese nøye gjennom lånevilkårene før du takker ja til et lånetilbud.
For noen kan refinansiering av gjeld være et alternativ til mikrolån. Når du refinansierer eksisterende gjeld, betyr det at du betaler ned gjelden med et nytt og vanligvis billigere lån. Det nye lånet kan være et forbrukslån, eller et lån med sikkerhet i bolig.
Du får da et nytt lån å forholde deg til, og kan spare penger takket være lavere kostnader. Gjennom refinansiering kan du derfor frigjøre penger, slik at du slipper å ta opp ytterligere lån. Pengene du sparer kan naturligvis også gå til nedbetaling av gjeld, slik at du raskere blir gjeldfri.
Om du allerede har mikrolån, er det også verdt å vurdere refinansiering av disse. Refinansiering av smålån kan la deg sitte igjen med ett større lån, noe som gir bedre økonomisk oversikt og lavere kostnader.
Husk på at du også kan refinansiere boliglånet ved å flytte det til en annen bank. Du kan da oppnå lavere boliglånsrente, og eventuelt øke boliglånet dersom boligen har økt i verdi. Dette vil normalt sett være langt gunstigere enn å ta opp et mini- eller mikrolån.
Det finnes altså mange gode alternativer til dyre mikrolån i Norge. Men selv om forbrukslån, kredittkort og andre finansieringsløsninger kan være billigere og bedre, kan også disse være av varierende kvalitet. Noen forbrukslån kan for eksempel være dyrere enn andre.
Av den grunn er det lurt å samle inn så mange lånetilbud som mulig før du bestemmer deg. Da kan du enkelt sammenligne tilbudene, og velge det lånet som er mest gunstig for deg. Du kan gjøre dette ved å søke manuelt hos ulike banker, eller ved å bruke en låneformidler.
PS! Vurder alltid din egen økonomiske situasjon, og tenk over hvorvidt det faktisk foreligger et lånebehov. Kan du kanskje utsette utgiften til du har spart opp penger selv?
Hos Zensum finner du mange gode tips for hvordan du oppnår en sunnere personlig økonomi. Vi er også en låneagent, og hjelper deg med å innhente tilbud fra flere banker gjennom én samlet lånesøknad.
Finn alternativer til dyre mikrolån ved å sammenligne tilbudene du mottar!
Et mikrolån er et lite lån uten sikkerhet som ofte har svært høye rentekostnader. Derfor er det lurt å vurdere andre låneprodukter om du trenger finansieringshjelp.
Et mikrolån – ofte også kalt minilån eller microlån – kommer ofte med skjulte kostnader i form av dyre gebyrer. Sjekk alltid effektiv rente for å få oversikten du trenger.
Dersom du har dyre mikrolån som du sliter med å betale, kan du unngå å havne i en gjeldsspiral ved å la være å ta opp nye smålån. Vurder heller refinansiering av eksisterende gjeld.