I Norge skiller man på den boligen man bor i fast, utleieboliger og fritidsboliger. Det er også ulike regler for skatt og formue på disse boligene. Boligen hvor du har din folkeregistrerte adresse kaller vi primærbolig (boligen du bor fast i).
Ønsker du å ta lån til primærbolig kan banken gi deg opptil 85 % av boligens verdi i boliglån. Egenkapitalkravet er på 15 %, altså de pengene du må skaffe til veie selv. Bankene kan omgå regelen om 15 % egenkapital for 10 % av boliglånene de innvilger. Det er få bankkunder som kommer inn under denne 10 prosent-regelen, men har du vært kunde i banken over tid og har god økonomi kan du ha en sjanse.
Når bankene vurderer en søknad om boliglån til primærbolig, ser de også på hvor mye gjeld du allerede har. All gjeld regnes inn, fra studielån til små forbrukslån. Totalt kan du ikke ha gjeld som er høyere enn 5 ganger inntekten din. Det kan derfor være en god idé å betale ned dyr forbruksgjeld før du søker om et boliglån for å kjøpe bolig.
Ligningsverdi på primærbolig betyr det samme som formuesverdi. Dette er noe som kommer frem på skatteoppgjøret ditt når du kjøper egen bolig. Normalt settes likningsverdien til 25 % av boligens verdi.
Boliglånet du har på primærboligen kommer også frem på skattemeldingen under gjeld og fradrag. Alle betalte gjeldsrenter i gjeldende skatteår gir 22 % fradrag på skatten (tall fra 2022). Dette gjelder betalte renter på alt fra boliglånet til kredittkort.
Selv om skattemeldingen kommer ferdig utfylt, må du sjekke alle opplysningene før du leverer.
Mange boligeiere velger å leie ut deler av primærboligen, slik at de får ekstra inntekt. Dette er en fin måte å spe på økonomien, men vær oppmerksom på hvilke skatteregler som gjelder. Leier man ut et areal som er mindre enn arealet man bruker selv, og inntekten er under 20 000 kroner i året, er inntekten på leien skattefri. Har du over 20 000 kroner i inntekt på utleie må man skatte fra første krone.
Ønsker du å leie ut hele boligen over en periode, må du være oppmerksom på at boligen da blir omdefinert til en sekundærbolig. Det vil si at boligen står i ditt navn, men du har ikke folkeregistret adresse der. Da er den skattemessig sett en utleiebolig. Sekundærbolig har en formuesverdi på 90 til 95 %, og leieinntekten regnes som kapitalinntekt som beskattes fra første krone. Du bør sette deg godt inn i reglene for skatt og skattefradrag på en sekundærbolig, slik at du ikke går i tap på å leie ut.
Hva er en primærbolig?
En primærbolig er boligen du bor mesteparten av tiden, og som du er registrert i folkeregisteret på.
Hvor mye må man bo i primærbolig?
Normalt stilles det ikke krav til botid i en primærbolig, så sant du fortsetter å bo der. Ønsker du å selge en primærbolig, finnes det egne regler for botid og skatt.
Kan man leie ut primærbolig?
Utleie av hele primærboligen endrer boligens status. Du står fortsatt som eier, men boligen defineres som sekundærbolig. Sekundærbolig beskattes annerledes enn primærbolig.
Hvordan finne formuesverdi på primærbolig?
Formuesverdien i skattemeldingen beregnes ut fra boligens verdi, som settes på bakgrunn av areal, byggeår og type bolig.