Mange nordmenn har valgt å ikke gifte seg, men å leve som samboere. En av de tingene man ofte ikke tenker over er at om samboerskapet sprekker eller en av partene går bort, risikerer man å sitte igjen med ingenting. Selv om samboere har levd sammen i en årrekke, har man ikke samme rettsvern som gifte par har. Derfor bør man opprette en samboerkontrakt.
Når man bestemmer seg for å bli samboere, synes man kanskje ikke ordene samboer og kontrakt høres særlig romantisk ut. Ofte er det spenningen ved å flytte sammen, starte et nytt liv og forme en fremtid som står i fokus. Kanskje går man til innkjøp av felles bolig eller nye møbler, og tenker ikke over hva som kan skje om samlivet ikke går som planlagt. Det er der en samboeravtale kommer inn. Samboerkontrakten skal sikre at begge parter, både når det kommer til felles investeringer og det man tar med seg inn i samboerskapet, får sin rettmessige del ved et eventuelt samlivsbrudd. Samtidig får man en ryddig oversikt over økonomiske forpliktelser for samboerskapet.
Det er en vanlig misforståelse at alle samboerskap er likestilt med giftemål. Dessverre favner ikke lovverket om arv og fordeling av eiendom samboere. Det må man ordne selv ved å lage en avtale. Samboere har ingen rettmessige arvekrav dersom en av partene går bort. Det finnes heller ikke regler for fordeling av felles investeringer ved et eventuelt samlivsbrudd. Det finnes likevel et unntak. Det kommer under husstandsfellesskapsloven, og gjelder felles bolig. Denne loven kan gi den ene samboeren rett til å overta boligen til markedspris hvis samboerskapet har vært registrert i minst to år eller de har felles barn.
En samboerkontrakt kan inneholde mye, men det er likevel en del ting den må inneholde. Hvordan skriver man en samboerkontrakt? Det finnes mange ulike maler for samboerkontrakt, og det kan være smart å få hjelp om man synes det er vanskelig. I grove trekk bør en mal for samboeravtale inneholde:
Det er viktig å regulere samboeravtalen hvis de økonomiske forholdene endrer seg. Det kan for eksempel være om den ene får en arv, at dere tar opp felles forbrukslån eller betaler ned på den andres gjeld.
Dessverre skjer det at samboere går fra hverandre. Derfor bør samboerkontrakten også inneholde hvordan samlivsbruddet skal løses økonomisk. Et samlivsbrudd er nok ikke det man tenker på når man flytter sammen, men en god avtale vil spare dere for bekymringer og uenigheter om det skulle skje.
Noen tips til hva en standard samboerkontrakt bør/kan inneholde i tilfelle samlivsbrudd:
En samboerkontrakt kan ikke tinglyses. Derfor er det viktig at den blir godt tatt vare på. En løsning kan være en digital samboerkontrakt, som tilbys av flere banker. Avtalen blir da lagret digitalt, og det er i tillegg mulig å regulere den ved behov. Disse elektroniske samboerkontraktene koster noen kroner, men kan absolutt være verdt det. Siden en samboerkontrakt ikke tinglyses, og heller ikke regnes i forbindelse med et eventuelt arveoppgjør, kan det være smart å opprette et gjensidig testamente. Samboerpar med felles barn stiller litt bedre med tanke på arv. Den gjenlevende parten har krav på arv og kan sitte i uskiftet bo.
Når regnes man som samboere?
Du regnes som samboer hvis du har bodd sammen med noen i minst 2 år, og begge er registrert på samme adresse.
Hvorfor bør du opprette samboeravtale?
En samboeravtale sørger for en rettferdig økonomisk fordeling i samlivet og ved et eventuelt samlivsbrudd.
Hva er samboer?
Et samboerskap mellom to myndige personer er ugift samliv som likner på et ekteskap. Da med tanke på økonomi, felles forpliktelser, eventuelle barn og så videre.
Hvem får boligen ved brudd?
Samboere med felles bolig bør ha en gjensidig avtale for fordeling og eierskap av boligen. Har man ikke det, og kun den ene parten står på skjøtet, er det den parten som får boligen.
Kan jeg lage samboeravtale selv uten advokatbistand?
Ja, det kan du. Det er likevel smart å søke hjelp hos en advokat. Eventuelt bruke digital samboerkontrakt i banken din.