Mange vet ikke at de faktisk kan få skattefradrag hvis de har ett eller flere lån, men det er faktisk superenkelt å gjøre det selv. Vi prøver å gi deg en oversikt her, slik at du kan se hvordan du får skattefradrag på lån, slik at du kan spare penger på renten din.
For mange kan det være en økonomisk belastning som blir litt lettere når du får skattefradrag på lån og renter. Derfor synes vi det er viktig å vite hvordan det fungerer hvis du har et lån. Vi veileder deg her om hvordan du kan se hvor mye du kan få i skattefradrag på lånene dine og hvordan du ser det i selvangivelsen.
Uansett hva slags lån du har, kan du få skattefradrag for rentene du betaler. I 2021 er denne skattebesparelsen 22%, etter å ha gått ned fra 28% der den var i 2013, på grunn av redusert inntektsskatten.
Når du trenger skattefradrag på lån, spiller det ingen rolle hvilken inntekt du har. I 2019 kunne du få et lånetrekk på 2200 kr hvis du betalte 10 000 kr i renter i løpet av året. Det kan imidlertid ha innvirkning på hvor mye du kan trekke fra hvis du er gift eller har en samboer som kan ha lavere inntekt.
Du må huske å oppgi din eksisterende gjeld på selvangivelsen, der den må oppgis under "gjeldsrenter". Skattefradraget for gjeldsrenter vil ofte bli oppgitt automatisk på selvangivelsen, men du kan ikke alltid stole på det eller om beløpet er riktig og du bør fortsatt ha kontroll over dem selv. Selvfølgelig må du huske å ha dokumentasjon på rentene, hvis nå skattekontoret ber om det. Du finner den på selvangivelsen under punkt 3.3.1, og den må fylles ut på forhånd.
Selvfølgelig ønsker vi å trekke mer, men dessverre er det ikke alt som kan trekkes fra. Her er en liste over hva du kan forvente å kunne trekke i gjeldsrenter på lån i 2022.
Når det gjelder skattefradrag på lån, er det ikke bare gjeldsrenten du kan trekke fra, men også andre utgifter knyttet til lånet. Du kan også få skattefradrag på kostnadene knyttet til lånet, for eksempel i forbindelse med refinansiering av boliglånet og betaling for takstmannen når du får en ny verdivurdering av boligen din. Du kan lese mer om de nøyaktige reglene for skattefradrag på boliglån her.
I tillegg kan du også få skattefradrag på andre forbrukslån. Hvis du vil lese mer om forbrukslån, kan du lese mer her. Du har også krav på skattefradrag hvis du har betalt forsinkelsesrenter på gjeldsrenten din.
Du må huske at alle renter må betales innen forfallet år for at du skal få skattefradrag. Forfallsåret løper til og med 31. Desember. Hvis renten har forfalt før denne datoen, må den inngå i neste års selvangivelse.
Du kan bare få skattefradrag på lånegebyrene hvis det er for å refinansiere lånet ditt. Du kan heller ikke kreve fradrag for renter du ennå ikke har betalt.
Andre ting som du ikke kan få skattefradrag for, er andre kostnader, som rettsgebyrer og innkrevingsgebyrer. Disse gebyrene er ikke direkte knyttet til lånet, men til låntaker og eventuell tvangsinndrivelse av gjeld. Du bør alltid huske å prioritere å betale renter og avdrag fra banken eller kredittforetaket i tide, da det ellers kan havne i en inkassosak. Dette er fordi det kan ende opp med å bli en mye større utgift for deg, som over tid kan gjøre gjelden din enda større.
I årsoppgaven fra banken din kan du finne tallene for betalte renter, og beløpet finner du i skatterapporten under punkt 3.3.1. Du vil vanligvis motta årsoppgaven din i januar.
Det er alltid viktig å holde oversikt over økonomien, og det er derfor viktig at du sjekker at de forskjellige forbrukslånene og de andre lånene dine er oppført riktig og med riktig beløp. Hvis det er feil i beløpene, må du endre dem manuelt i årsoppgaven under punkt 3.3.1. Du bør selvfølgelig også huske å liste her hvis du har utenlandske lån, da de ikke automatisk blir oppført på selvangivelsen.
Du må oppgi under selvangivelsen hvor mye du betaler i lån under "gjeldsrenter". Det vil ofte bli forlatt automatisk, men det er lurt å sjekke selv.
Du kan få skattefradrag på renter på lån og kreditter, etableringsgebyrer, forsinkelsesrenter og terminsgebyrer.
Alle som har lån kan få skattefradrag på renter, og det spiller ingen rolle hvor mye eller hvor lite du har i inntekt.
Du finner den vanligvis på skatteetatens hjemmesider i begynnelsen av mars. Når den først er tilgjengelig, er det bare å logge deg inn for å kontrollere at alt stemmer. Deretter godkjenner du og sender inn skattemeldingen.
Det betyr at tallene allerede finnes ferdig utfylt i meldingen. Selv om tallene finnes i skattemeldingen, er det ditt ansvar å kontrollere at tallene stemmer. Det er ditt ansvar hvis skattemeldingen godkjennes og sendes inn med feil tall.