Lån uten sikkerhet
Inntil kr 600 000
Beløp
Lånetid
8 år
Nedbetalingstid over 5 år krever at du refinansierer lån og kreditter du har fra før.
Månedlig kostnad:
1,985 kr
Gå videre
Eksempel: Annuitetslån 150 000 kr, 5 år, nom. rente 10,90%, etabl.-/termingeb. 0 kr gir eff. rente 11,46%. Kostnad: 45 234 kr. Totalkostnad 195 240 kr, kostnad 3 254 kr/måned. Nedbet.tid 1-15 år, 5 år dersom du ikke skal refinansiere. Oppdatert 2024-10-09
Formålet med lånet ditt
Vil du innfri eksisterende lån (ikke boliglån)?
Oppgi den delen av lånet på 150 000 kr som du ønsker å bruke til å innfri eksisterende lån.
?
Oppgi omtrent hvor stor nåværende låne-/kredittgjeld du vil innfri (ikke boliglån).
Formålet med resterende 100 000 kr
Hva er formålet med lånet?
Betalingsforsikring
Oppgi om du har en eller flere eksisterende betalingsforsikringer.
Angi husleie og andre driftskostnader.
Sivilstatus
Partnerens årsinntekt før skatt
Angi husleie og andre driftskostnader.
Boligopplysninger
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
Angi husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig kostnad
Har du boliglån / lån med sikkerhet?
Oppgi omtrentlige tall. Hvis informasjonen mangler, kan lånetilbudene dine bli avvist senere.

(Informasjon om forbrukslån og annen usikret gjeld deler du fra Gjeldsregisteret etter søknaden er sendt inn)
Ikke glem å bekrefte låneopplysningene ovenfor før du fortsetter med skjemaet.
Bank (lånetype)
Beløp
250 000 kr
Rente
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
- Bekreftet informasjon -
Totale Beløp
250 000 kr
Snittrenten
10,23 %
Månedlig Kostnad
3000 kr
Ansettelsesform
Årlig inntekt (skal overholde siste måneds lønnsslipp)
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Kontaktinformasjon
Mobiltelefon (+47) - 8 siffer
Brukes bl.a. for å sende lenker til lånedokumenter.
E-post
Kreves, liksom telefonnummer, av våre långivere.
Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Medsøkere
Ta vekk
?
Medsøker er en person som står oppført på lånet sammen med deg.
Med en medsøker øker sjansen for bedre tilbud.
Medsøkere Sivilstatus
Medsøkere Boligsituasjon
Boligutgifter, fellesutgifter ol. (din andel)
Ikke renter og avdrag på boliglån
?
I boutgifter inngår amortering, husleie og andre driftskostnader.
Angi omtrentlig kostnad
Medsøkere Ansettelsesform
Årlig inntekt
Din arbeidsgiver
Vi kontakter ikke din arbeidsgiver
Ansatt fra (måned og år)
Anställd till
Leieinntekter
?
Har du leieinntekter kan du skrive inn disse her.
Leieinntekter
Medsøkere Kontaktinformasjon
Medsøkere Fødselsnummer
Vennligst fyll ut fødselsnummeret ditt. 11 tall.
Norsk statsborger
Bodd i Norge siden
Ved å klikke på "Finn riktig lån" -knappen, godkjenner du Zensums personvernerklæring og brukervilkår.
Gjeldsregistret
Forbrukslån
15.3.2024

Regler og tips ved utleie av bolig | Zensum forklarer

Vurderer du utleie av bolig? Få oversikt over reglene | Skatteregler ved utleie ✓ Er det lønnsomt? ✓ Tenk på dette når du skal leie ut bolig ✓
Lesning 
4 min

Planlegger du utleie av bolig? Regler, skatt og tips!

Utleie av bolig kan sikre deg en solid ekstrainntekt – enten det er en sokkelleilighet i egen bolig eller hele boligkompleks. Samtidig er det lurt å sette seg inn i hvilke regler som gjelder når det kommer til skatt på utleie. Dette kan nemlig påvirke lønnsomheten.

 

Her er oversikten du trenger.

 

Hvilke boligtyper kan leies ut?

I utgangspunktet kan alle boliger som har blitt godkjent for boligformål være aktuelle for utleie. Husk likevel på at boliger i borettslag ofte har medfølgende restriksjoner som kan sette begrensninger. I så fall bør du forhøre deg med styret.

 

Skatteregler ved utleie av bolig

Det å leie ut en bolig kan potensielt sikre deg skattefri inntekt, noe som kan være veldig lønnsomt. I mange tilfeller må du likevel skatte av leieinntektene. Her er en oversikt.

 

Eget hus med utleiedel

Dersom du skal leie ut en del av egen bolig og samtidig selv benytter deg av en andel av boligen som utgjør minst 50 % av boligverdien, er det ingen skatt på utleie. Dette gjelder enten det er en sokkelleilighet i en enebolig eller en hybel i eget hus.

 

Hvorvidt du har en skattefri utleiedel eller ikke, avgjøres nemlig ikke av boligens areal, men av utleieverdien. Utleieverdi viser til arealets markedsverdi. Du beregner utleieverdien ved å gi delen du selv bor i en tenkt leieinntekt. Er denne større enn inntektene fra utleiedelen?

 

Bor du i en del av boligen som kunne ha generert leieinntekter på 15 000 kroner per måned, mens den faktiske utleiedelen genererer 10 000 kroner per måned, slipper du skatt. Er du derimot skattepliktig, betaler du normalt sett 22 % skatt av overskuddet.

 

Legg også merke til at leieforholdet må ha en varighet på minimum 30 dager for at du skal unngå skatt. Hvorvidt det er snakk om korttidsutleie eller langtidsutleie har derfor noe å si. Leier du ut over korte perioder via f.eks. AirBnB er inntekten skattepliktig etter de første 10 000 kronene – enten du bor der selv eller ikke.

 

Leieinntekt fra flermannsbolig

Mange velger å investere i eiendom for utleie, og da er det ofte snakk om en flermannsbolig – altså en bolig med tre eller flere leiligheter. Dette medfører alltid skatteplikt – selv om du skulle bo i en av boenhetene selv, og leieinntekten er lavere enn 20 000 kroner per måned.

 

Leier du derimot ut én leilighet og bruker de to andre selv, trenger du ikke å betale skatt gitt at du benytter deg av minimum 50 % av eiendommens utleieverdi.

 

Dersom utleien kan regnes som næringsvirksomhet, vil overskuddet bli beskattet med en sats på 50,6 %.

 

Utleie av sekundærbolig

En sekundærbolig er en eiendom som ikke kan kategoriseres som fritidseiendom eller primærbolig. Ved utleie av sekundærbolig må du alltid skatte på utleie. Skatt på utleie av sekundærbolig er på 22 % av leieinntektene i skatteåret 2023.

 

Skattefradrag

Dersom du har skattepliktige leieinntekter, har du rett på fradrag for eventuelt underskudd – altså om kostnadene overstiger inntektene. Eksempler på kostnader som er fradragsberettiget, er annonsering, forsikringer, kommunale avgifter og vedlikehold.

 

Du får blant annet fradrag på kostnader i forbindelse med utleie av sekundærbolig. Skattefradrag gis imidlertid ikke for kostnader relatert til korttidsutleie av fritidseiendom som benyttes av deg selv, eller ved korttidsutleie av din egen bolig.

 

Ting du bør tenke på før du skal leie ut bolig

Dersom du planlegger utleie av bolig, kan det være smart å vurdere oppussing. Ved å pusse opp boligen, kan den bli mer attraktiv på leiemarkedet – og dermed generere høyere leieinntekter. I så fall kan det være aktuelt med et lån til oppussing.

 

Enten du trenger et oppussingslån eller boliglån for kjøp av utleieobjekt, er det viktig å sjekke lånevilkårene de ulike bankene kan tilby før du bestemmer deg.

 

Vurder også hvor mye du skal kreve i depositum av leietaker. Depositumet er et beløp som leietaker betaler inn på en depositumskonto, som regel ved inngåelse av leieavtalen. Dette beløpet fungerer som «sikkerhet», og kan dekke eventuelle skader påført boligen under leieforholdet.

 

Er det lønnsomt å leie ut leilighet eller annen bolig?

Smart utleie kan være lønnsomt, spesielt om du sikrer skattefri inntekt. Samtidig kan utleie medføre store kostnader for deg som utleier, noe som kan påvirke lønnsomheten.

 

Ved kjøp av bolig som må du påregne dokumentavgift (vanligvis 2,5 % av kjøpesum), og skal boligen pusses opp før utleie vil dette også by på utgifter. Tenk også over eventuelle felleskostnader, eiendomsskatt, kostnader for bruk av utleiemeglere og lånerenter.

 

For at utleien skal være lønnsom, må nødvendigvis inntektene være større enn kostnadene. Her er naturligvis leieinntekten avgjørende, og hvorvidt du må skatte av inntektene eller ikke. Bruk gjerne en utleiekalkulator for å finne ut om dine utleieplaner er lønnsomme.

 

Hvordan kan Zensum hjelpe?

Dersom du vurderer å leie ut en bolig, vil det ofte være behov for lån – enten det er til finansiering av boligkjøpet eller oppussing. Gjennom Zensum kan du enkelt, kostnadsfritt og uforpliktende innhente lånetilbud fra flere banker.

 

Med gunstige lån kan du potensielt sikre et mer lønnsomt utleieforhold. Finn det beste lånet for deg!

 

Ofte stilte spørsmål

 

Hvor mye må man skatte ved utleie av bolig?

Dersom du leier ut eiendom du ikke selv bor i, er inntekten vanligvis skattepliktig. I så fall må du betale 22 % skatt av leieinntektene.

 

Hva kan trekkes fra ved utleie av bolig?

Du kan få skattefradrag ved utleie av bolig. Dette gjelder blant annet kostnader til oppvarming, strøm, renhold og slitasje på innbo.

 

Hvordan går jeg frem for å leie ut boligen min?

Dersom du vil leie ut en leilighet eller annen eiendom, kan du i første omgang annonsere utleieobjektet på Finn.no eller lignende sider. Avtal deretter visning og utarbeid leiekontrakt.

 

Hva slags bolig kan jeg leie ut?

Du kan leie ut alle boliger som er godkjent for boligformål, inkludert sokkelleiligheter, hybler, eneboliger og leiligheter i boligkompleks.

 

Hvor mye bør jeg ta i leie?

Hva du bør kreve i leie avgjøres blant annet av hva tilsvarende boliger leies ut for i ditt nærområde. Gjennomsnittlig månedsleie i Norge var 9 880 kroner i 2022.

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser