Et valutalån innebærer at du låner penger i en norsk bank, men i en annen valuta enn norske kroner. Det betyr at du kan få en valutagevinst – og dermed et rimeligere lån – dersom kursen på utenlandsk valuta er lav sammenlignet med den norske kronen. Et valutalån fungerer i bunn og grunn på samme måte som å spekulere i valuta - med den risikoen for gevinst og tap som det innebærer. Nedenfor kan du lese mer om valutalån og hvem det passer for.
Valutalån passer i hovedsak for deg som har en stabil økonomisk situasjon, og som også er klar over risikoen for å tape penger på lånet. Du bør ha økonomisk styrke til å tåle et tap, og du bør i første rekke se på et valutalån på samme måte som hvis du investerer i aksjer. Du vil ha tilsvarende risikoer her, med mulighet for både å vinne og tape penger over tid. Valutalån er derfor ikke noe for alle.
Et valutalån kan være et godt alternativ hvis du har eiendom og/eller inntekt i utlandet, men du bør også være klar over at det har høyere risiko enn et standard lån i norsk valuta, siden valuta- og rentesvingninger vil være med på å bestemme om det vil lønne seg. Valutalån har vanligvis også høyere gebyrer enn andre lån, fordi banken i Norge kjøper såkalte terminer fra utlandet og låner valutaen videre til deg. For denne tjenesten beregner banken et godt påslag i form av renter, etableringsgebyr og termingebyrer.
Det er mest fordelaktig å ta opp valutalån når kursen mot den norske kronen er høy. Ved kursnedgang i det andre landets valuta vil lånet bli rimeligere å innfri i sin helhet. Du bør derfor i første omgang se på valutakursen når du vurderer valutalån. Et eksempel er euro, som i skrivende stund er høyere mot den norske kronen enn på lenge. Ved en kursnedgang vil du kunne få et rimeligere lån i form av valutagevinsten.
En annen fordel kan være muligheten for å bake et kostbart forbrukslån inn i et valutalån med sikkerhet i bolig. På den måten vil du kunne redusere rentekostnaden på forbrukslånet, også selv om rentenivået på valutalån normalt er høyere enn på et vanlig boliglån.
Svingninger i rente og valuta vil alltid være en risiko hvis du har et valutalån. Valutakurs endrer seg raskere enn rente og vil kunne ha større og raskere innvirkning enn rentenivået. Når du tar opp et valutalån, spekulerer du i realiteten i valuta og er villig til å ta risikoen som ligger i denne formen for lån.
Det er nærmest umulig å svare sikkert på om det vil lønne seg å ta opp valutalån. Som nevnt vil det ha med både rentenivå og valutakurs å gjøre, og slike svingninger har vi aldri hundre prosent kontroll over. Hvis både rentenivået og valutakursen holder seg på et lavere nivå enn hjemme i Norge, vil det helt klart ha sine fordeler. Men om betingelsene endrer seg, slik at kurs på rente og valuta overstiger nivået det var på da du tok opp lånet, vil et valutalån fort bli et tapsprosjekt.