Mange benytter seg av debet- og kredittkort når de er i utlandet. Dette kan være praktisk, og i noen tilfeller også smart. Samtidig er det viktig å være klar over bankens vilkår når det kommer til valutapåslag. Dette gebyret påvirker nemlig kostnaden ved kortbruk i utlandet.
La oss se nærmere på valutapåslag og hvordan det fungerer!
Valutapåslag er et gebyr du som kortholder kan bli belastet når du utfører kontantuttak eller kjøp med utenlandsk valuta. Det er kort fortalt en omregningsavgift som legges til når du bruker kredittkort eller debetkort i utlandet.
I de fleste tilfeller vil valutapåslaget utgjøre en prosentvis andel av uttaks- eller kjøpesummen, og bli belastet fra kontoen direkte. Som regel er det snakk om 1,75–2 % av det aktuelle beløpet. Gebyret kan imidlertid også være opp mot 2,5 %.
Grunnen til at kortutstedere opererer med valutapåslag, er at de må dekke kostnadene som bankforbindelsene krever for å levere omregningskurs. Det er nemlig betalingsnettverk som American Express, MasterCard, Visa og lignende som har ansvaret for omregningen.
Ettersom transaksjonen din gjennomgår en rekke ledd underveis, er det ikke uvanlig at det tar opptil flere dager før transaksjonen faktisk registreres. I mellomtiden kan valutakursen ha blitt justert i så stor grad at kortutsteder kan tape penger om valutapåslag ikke inkluderes.
For kortutsteder vil valutamarkedets svingninger betraktes som en betydelig risikofaktor i forbindelse med valutahandel. Ved å kreve et valutapåslag når du handler med utenlandsk valuta, sikrer kortutsteder seg mot et potensielt tap.
Det korte svaret på dette er «nei». Valutapåslag er som hovedregel noe enhver kortutsteder krever, enten det er snakk om debet- eller kredittkort. Størrelsen på gebyret kan imidlertid variere en del fra utsteder til utsteder.
Ved å være bevisst på valutapåslag, kan du sikre deg et debet- eller kredittkort med så lave omregningsgebyrer som mulig. Enkelte kortutstedere kan operere med valutapåslag helt ned i 1,5 %, men de fleste krever minst 1,75 %.
Dersom du er opptatt av å sikre en sunn og god personlig økonomi, er det smart å lese nøye gjennom vilkårene før du velger debet- eller kredittkort. Bruker du et kort med høyt valutapåslag mens du er i utlandet, kan du ende opp med å betale unødvendig mye.
Hver gang du bruker kortet til kontantuttak eller kjøp i lokal valuta, vil valutapåslaget utgjøre ca. 1,5–2 % av beløpet. Ved å velge et kort med lavt valutapåslag, kan du spare penger. Samtidig er det naturligvis viktig å tenke over øvrige egenskaper ved kortet.
Noen kredittkort inkluderer reiseforsikring og rabatter på hotell, fly eller leiebil, samt andre fordeler for reisende. Dersom kortet har de fordelene du er på jakt etter, kan du kanskje leve med et noe høyere valutapåslag.
Når du skal finne det kredittkortet som passer best for deg og dine behov, er det mange faktorer å ta hensyn til. Valutapåslag er blant disse, men også tilgangen på forsikringer, rabatter, kredittramme og lignende kan ha innvirkning på valget ditt.
Før du tar opp et kredittlån er det dessuten viktig å se nærmere på rentevilkårene banken tilbyr. Noen kredittkort har lavere effektiv rente enn andre, og kan samtidig ha en lengre rentefri periode.
Gjennom Zensum kan du søke om kredittkort hos flere utstedere med kun én søknad. Tjenesten vår er både uforpliktende og gratis, og du bestemmer selv om du vil takke ja til eventuelle tilbud du mottar.
Vi gjør det enkelt for deg å sammenligne kredittkort!
Dersom kredittkortet har et valutapåslag på 1,75 %, betyr det at du betaler 17,5 kroner ved kjøp/uttak av et beløp tilsvarende 1 000 kroner.
Det lønner seg stort sett alltid å betale i lokal valuta, på tross av at dette vil innebære et valutapåslag. Handler du i norske kroner i utlandet, kan det bli enda dyrere.