Det kan være tøft å komme seg inn på boligmarkedet i Norge. Tidligere kunne man ta lån til egenkapital, men den muligheten ble borte for noen år siden. Bankene har ikke anledning til å gi boliglån på mer enn 85 % av kjøpesummen. De resterende 15 % må man skaffe selv uten å låne til egenkapital.
Dette er et tiltak som skal hindre at nordmenn låner over evne. I utgangspunktet er det en fin løsning, men det skaper også problemer for mange. Spesielt førstegangskjøpere har vansker med å komme opp med 15 % i egenkapital.
Det finnes flere løsninger for å klare egenandelskravet. Det aller beste er å klare å spare opp penger, for eksempel i BSU om du er under 34 år. Det gir deg en god start, samtidig som BSU kan gi skattefradrag på 5500 kroner pr. år. Setter du i tillegg skattefradraget inn på en egen konto hvert år, kan det utgjøre en fin sum over tid.
Unge førstegangskjøpere klarer kanskje ikke å spare opp så mye på BSU før de skal kjøpe bolig. Mange kommer rett fra lange utdanninger og er i startgropen for “voksenlivet”. Da kan det være fristende å finne lån til egenkapitalen. Det er ingen god løsning, da de aller fleste banker ikke gir boliglån om du har lånt penger til egenkapital. Du må nemlig vise hvor du har fått egenkapitalen fra. Dette kravet skyldes reglene som skal bidra til å forhindre hvitvasking av penger.
Likevel finnes det en mulig løsning. Mange banker er villige til å gi boliglån med lavere krav til egenkapital om du har en kausjonist. Ofte stiller foreldre opp som kausjonister. Kausjonisten blir da ansvarlig for boliglånet om du ikke betaler.
Har du et godt forhold til banken din, kan egeninnsats på boligen være en del av egenkapitalen. Det kan gjøre at du slipper kausjonist for å låne penger til deler av egenkapitalen. Kjøper du for eksempel et nybygg, kan alt du gjør selv regnes om i kroner. Det gjelder alt fra sparkling og maling til legging av gulv. Bankene har ofte fastsatte beregninger for dette. Derfor må du ta med absolutt alt du skal gjøre selv, slik at beløpet blir så høyt som mulig.
Det er viktig å finne andre løsninger enn å låne penger til egenkapitalen. Utenom å spare finnes det andre tiltak som kan hjelpe. Bankene har i enkelte tilfeller muligheten til å fravike kravet om 15 % egenkapital. Kanskje kan det være en løsning for deg?
Bankene kan vurdere flere andre faktorer enn hvor mye egenkapital du har. Her er noen ting som du bør vurdere:
En ryddig økonomi, langsiktige økonomiske mål og fast inntekt kan dermed hjelpe deg, slik at du slipper å tenke på om det er mulig å ta opp lån til egenkapital.
Hva er egenkapital?
Kjøp av bolig krever et boliglån og egenkapital. Egenkapitalen er det beløpet du må skaffe selv, utenom boliglånet.
Hvor mye egenkapital trenger jeg?
Det er et krav til 15 % egenkapital for boligkjøp. Kravet kan i enkelte tilfeller fravikes noe. Dette avhenger av banken og om de vurderer deg som en risikokunde eller ikke.
Kan jeg låne penger til egenkapital?
Det er normalt ikke mulig å ta lån til egenkapital. Det finnes unntak, men da krever det at du har en kausjonist.
Kan man bruke et forbrukslån til egenkapital?
Nei, du kan ikke bruke et forbrukslån til egenkapital for kjøp av bolig. Forbrukslån kan derimot være en løsning om det er andre investeringer du trenger penger til.