Hvordan fungerer rammelån? – flexilån i hverdagen

Min Boligverdi

Sjekk din Boligverdi
Se hva boligen din er verdt i dag.
Det koster deg ingenting.

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Rammelån – hvordan fungerer det?

Rammelån er økonomisk handlerom bakt inn i boliglånet. Du må eie en bolig og låne maksimalt opptil 60% av verdien på boligen. Dette er en type lån som passer veldig fint for de som allerede har betalt ned mye på boliglånet og som vil dra nytte av den frie verdien uten å måtte selge boligen.

Hvorfor rammelån?

Rammelån gir økonomisk frihet når det er behov for fleksibilitet. Med et rammelån vil du ha mulighet til å låne penger etter behov, og det er som regel ingen etableringskostnader i tillegg til en lavere rente enn ellers i markedet for lån. 

I prinsippet er rammelån også avdragsfritt, noe som gir enda mer fleksibilitet. Du må betale renter som vanlig, men du kan selv bestemme når du vil betale inn avdrag. Lånet kan dermed benyttes til for eksempel oppussing, noe som vanligvis vil øke boligens verdi.

Hva som er gjeldende rente og betingelser vil variere fra bank til bank, men er du i en situasjon hvor rammelån er aktuelt, er det også lov til å skifte bank om din bank ikke gir deg best rente.

Hvem kan få rammelån?

I prinsippet kan alle få rammelån, men det forutsetter at boligen ikke er belånt med mer enn 60%. Har du hatt nok egenkapital da du kjøpte boligen eller om verdien av boligen har økt, vil du ha mulighet til å få rammelån. Det gjelder selvfølgelig også alle som har nedbetalt lånet over tid slik at friverdien er høyere enn 40%.

Naturlig nok vil dette gi begrensninger for hvem rammelån er aktuelt for. Typisk vil det være eldre personer som har brukt hele livet på å spare i boligen eller personer med høy inntekt som passer inn i denne gruppen.

Er rammelån dyrere enn andre lån?

Rammelån er dyrere enn et vanlig boliglån. På den andre siden betaler du kun for de pengene som er lånt. Du vil i mange tilfeller også slippe for etableringsgebyr, som kan bli en betydelig størrelse ved andre låneprodukter enn om du skulle ha lånt penger på andre måter.

Fordeler og ulemper

Om du vurderer å få deg rammelån, er det lurt å tenke over hva dette betyr for deg og din økonomi.

De klare fordelene med rammelån er:

  • Fleksibelt lån
  • Avdragsfritt
  • Kan brukes på hva du vil
  • Ingen gebyrer til å opprette lånet
  • Kun renter på det du låner
  • Du kan låne forholdsvis mye om du har høy friverdi

Ulemper med rammelån kan være:

  • Er som regel dyrere enn boliglån
  • Ikke alltid bra med rask tilgang til penger
  • Advragsfrihet kan være kostbar i lengden

Fleksilån og rammelån

Mange banker opererer med ulike navn på rammelån, som fleksilån, boligkreditt og fleksibelt lån (fleksilån), men alle oppfatter det samme.  Det som er felles er regelen om at du kun kan belåne boligen med 60% av verdien, noe som er ved lov, og kan ikke fravikes. Uansett navn, er det lurt å sammenligne renter og betingelser, så du ikke betaler mer enn du behøver.

Min Boligverdi

Sjekk din Boligverdi
Se hva boligen din er verdt i dag.
Det koster deg ingenting.

Min Gjeld

Sjekk min gjeld
Sjekk om du kan spare penger
100% Gratis med Zensum

Relaterte artikler

Hva sier kundene våre?

Se alle anmeldelser