Å spare til bolig er noe de fleste førstegangskjøpere må gjøre. Er du heldig, har du startet tidlig med BSU (Boligsparing for Ungdom) og har fått rentefordeler gjennom denne ordningen. Likevel er dette noen ganger ikke nok uansett og du må spare penger for å ha nok penger til egenkapital.
Uansett utgangspunkt, kan det være en utfordring å vite hvor du skal begynne med sparingen og holde fokus mot målet, men kommer du tidlig i gang med sparingen, vil du ha gode muligheter til å nå målet raskt.
Aller først: Det er noen krav til egenkapital som i veldig få tilfeller fravikes. Som hovedregel skal du ha 15% i egenkapital. Denne egenkapitalen beregnes ut fra boligens verdi, noe som vil si at du må ha 300 000 kroner om du skal låne til en bolig som koster 2 000 000 kroner, og da må du låne 1 700 000 kroner fra banken.
Det er likevel ingen regel uten unntak. Bankene har lov til å fravike fra egenkapitalkravet i 10% av tilfellene, men for å kvalifisere må du som regel ha et godt forhold til banken eller en relativt høy inntekt.
BSU er et unikt produkt i verdenssammenheng og som gir deg gunstige rentevilkår på oppsparing til din første bolig. Du kan spare gjennom BSU-kontoen din inntil du er fylt 34 år.
Det gunstige med BSU er at du får den beste sparerente fra start. Du vil i tillegg få 20% i skattefradrag på alt du setter inn på BSU-kontoen gjennom året. Dette kan gi deg 5 500 kroner i fradrag hvert år, om du setter inn det årlige maksimalbeløpet på 27 500 kroner. Over tid kan dette bli til mye penger, som du kan benytte til boliglån og til stor hjelp for å nå kravet om egenkapital.
Den beste måten å spare på er å tjene mer og bruke mindre. Så enkelt som det. Har du mulighet, ta en ekstrajobb eller flere vakter på jobb. Flytt til en leilighet hvor du betaler mindre i leie, sett opp budsjett og spar mest mulig på mat og andre forlystelser. Hvis du eier en bil, kan det være en ide å se på rimeligere alternativer.
Uansett hva utgangspunktet ditt er, må du tenke nytt og kreativt for å spare mest mulig. Mest sannsynlig leser du denne artikkelen fordi du ikke har fininnstilt sparingen enn, og da er det lurt å omstille seg raskest mulig for å nå målet om nok egenkapital. Det er nemlig en realitet at prisstigningen kan være høyere enn det du klarer å spare, og da er det et kappløp om tid og penger du er inne i.
Avhengig av inntekt, behøves det ikke å ta så alt for lang tid å spare nok penger til egenkapital. Dette gjelder selv om du er student, men det vil være langt mye lettere å spare raskt om du er i full jobb.
Er du student, kan det derfor være smart å vente til du er ferdig med studiene. Du vil også som nevnt ha muligheten til å spare i BSU inntil duer fylt 34 år, noe som gir deg stor fleksibilitet for når du behøver å spare for fullt.
Vellykket sparing krever disiplin og rutiner. En måte å lage rutiner på er å benytte seg av fast månedssparing. Da bestemmer du deg for å spare et like stort beløp hver måned. Med fast månedssparing slipper du å huske på at du må legge unna penger. Alle banker tilbyr tjenester med faste overføringer. Det vil si automatiske og faste overføringer med et bestemt intervall.Det kan være lurt å legge inn fast overføring den dagen lønnen kommer inn på konto. På den måten vil du aldri se sparepengene på lønnskontoen og kan ikke bruke dem opp ved en feiltakelse. Hvor mye du klarer å spare hver måned er det bare du som vet. Ett tips er å utfordre deg selv til å tenke gjennom hvor mye du bruker på unødvendige ting. De fleste klarer å bruke etter evne og klarer seg fint med mindre penger enn man først trodde!
BSU er en sparekonto, som gir en skattefordel. Denne sparkontoen kan kun benyttes til boligkjøp eller oppusning og du kan kun opprette BSU-konto ên gang.
Du kan spare penger til bolig ved å senke forbruket og øke inntekten. Det er også mulig å få en BSU (Boligsparing for Ungdom) konto hvor du får skattefordel.
I utgangspunktet må du ha 15% av kjøpesummen i egenkapital. Det vil si du må ha 300 000 kroner selv om boligen koster 2 000 000.