Med stadige avisoverskrifter om økte matpriser, strømpriser, boliglånsrenter og et generelt høyere prisnivå, er det mange som opplever at økonomien er trangere. Det er relativt høy inflasjon i Norge, og enkelte bekymrer seg nå for stagflasjon i norsk økonomi.
Her forklarer vi deg blant annet hva som menes med stagflasjon, hvordan det oppstår og hvilke konsekvenser det kan ha.
Når man står overfor en situasjon der inflasjon opptrer samtidig som produksjonsveksten stagnerer og arbeidsledigheten er økende, brukes ofte begrepet stagflasjon. Det er nettopp kombinasjonen av økonomisk stagnering og inflasjon som har gitt opphav til uttrykket.
Stagflasjon – en definisjon: Stagflasjon betyr at man har en periode med økonomisk stagnasjon (lite økonomisk vekst) og kraftig inflasjon (økning i prisnivået) – ofte kombinert med høy arbeidsledighet.
Innen makroøkonomi har det tradisjonelt sett vært snakk om enten inflasjon eller stagnasjon. Dersom den samlede etterspørselen etter tjenester og produkter er lav, får man stagflasjon. Er etterspørselen derimot for høy, får man inflasjon.
Det har imidlertid vist seg at begge kan oppstå på samme tid. Når prisnivået stiger på tross av en reduksjon i samlet etterspørsel, får vi det som kalles stagflasjon.
Blant tiltakene sentralbanken utfører ved for høy prisvekst, er å sette opp renten med det formål å redusere etterspørselen. Når mindre penger lånes, vil også mindre penger brukes.
Høyere renter innebærer for øvrig økte kostnader for bedrifter og redusert lønnsomhet, så fremt forbrukerne ikke er villige til å betale den økte kostnaden. Vil ikke konsumentene betale, vil dette igjen føre til mindre økonomisk vekst for bedriftene og flere arbeidsledige.
Mens inflasjon bekjempes med høyere rente, vil stagflasjon tale for lavere rente og løsere økonomisk politikk. Skal man bekjempe det ene, vil det andre forverres. Høy rente vil kanskje dempe inflasjon, men vil også kjøle ned økonomien – som allerede har lav vekst.
I begynnelsen av 1970-årene var det mange land som opplevde høy inflasjon kombinert med betydelig arbeidsledighet og treg økonomisk vekst. Dette ble regnet som en uvanlig kombinasjon, siden det ene historisk sett utelukket det andre.
Da det var stagflasjon i 1970-årene, regnet man oljekrisen som viktigste årsak. Kort fortalt økte prisen for olje dramatisk grunnet et forsyningsbrudd.
De økte oljeprisene ga igjen økte kostnader for tjenester og produkter, og dermed inflasjon. Samtidig forårsaket oljeprisveksten høyere arbeidsledighet og redusert økonomisk vekst.
Stagflasjonen ble også lagt merke til i Norge – særlig omkring 1975 – da det var både økt arbeidsledighet og inflasjon på samme tid.
Stagflasjon kan påvirke personlig økonomi på flere plan. Her er de mest sannsynlige konsekvensene:
· Prisøkning på varer
· Økt arbeidsledighet eller lavere lønn
· Fall i aksjemarkedet med verdifall for verdipapirer
PS! Stagflasjon påvirker aksjer ettersom redusert økonomisk vekst blant bedriftene fører til lavere kurs og avkastning.
Ved inflasjon og deflasjon kan du også oppleve krympflasjon. Når forbrukerne ikke er villige til å betale med for samme vare, kan bedriftene svare med å redusere innhold/størrelse uten å redusere pris. På den måten får du mindre for de samme pengene.
Finanstilsynets direktør har allerede advart om at stagflasjon i Norge kan bli en realitet. Så, hva kan du egentlig gjøre om inflasjon og økonomisk stagnasjon skulle opptre på samme tid? Det finnes mange tips til hva du kan gjøre for å bedre egen privatøkonomi.
Sparing og nedbetaling av gjeld er blant tiltakene som kan styrke økonomien din. Samtidig kan du vurdere å refinansiere eksisterende gjeld, slik at du får et nytt og forhåpentligvis gunstigere lån.
Når du vurderer å ta opp lån er det alltid smart å sammenligne lånevilkårene de ulike bankene kan tilby deg.
Gjennom Zensum kan du søke om refinansiering og andre lån hos flere banker samtidig, helt gratis og uforpliktende. Motta lånetilbud og sammenlign dem, slik at du finner det mest gunstige lånet for deg!
Stagflasjon innebærer at man opplever kraftig inflasjon samtidig som den økonomiske veksten stagnerer og arbeidsledigheten er høy.
Det var stagflasjon i Norge i 1970-årene, noe som var forårsaket var høye oljepriser. Da opplevde man inflasjon kombinert med høy arbeidsledighet.
Deflasjon betyr at prisen for produkter og tjenester faller over tid, og kan betraktes som det motsatte av inflasjon.