For å sette et godt budsjett, er det viktig å starte med å få oversikt over økonomien. Du kan derfor starte med å lage et Excel-ark eller lignende, hvor du skriver ned inntektene og utgiftene dine. Et Excel-ark kan hjelpe deg med å få en god oversikt over økonomien din, og selvfølgelig vil vi vise deg hvordan dette kan settes opp.
Under inntekten din skriver du for eksempel Lånekassen, samt lønn fra deltidsjobben eller noe annet. Under dine utgifter skriver du ting som husleie og regninger som vann og oppvarming, telefon, internett og forsikring. Hvis du har regninger, for eksempel kreditter og lån, som du betaler hver tredje måned, kan du finne regningene fra det siste året og beregne en gjennomsnittspris basert på hver måned, slik at du vet hvor mye du trenger å sette av hver måned.
Beregn det hele sammen, og her kan du se hvor mye du tjener og hvor mye de faste utgiftene dine er hver måned. Etter det må det settes av penger til et matbudsjett. Hvis du kan, kan du finne utgiftene dine fra supermarkeder du har handlet på de siste månedene og beregne et gjennomsnitt på hvor mye du bruker på mat hver måned. Deretter kan du se hvor mye du har igjen til personlig forbruk hver måned.
En god idé er å åpne en ekstra bankkonto for budsjettet ditt der alle regningene kan trekkes fra hver måned, slik at du kan holde bedre oversikt på økonomien. Du kan også være i stand til å opprette en konto for matutgiftene dine hvis du føler at det fungerer bedre for deg.
For å gi deg en bedre ide om hvordan et godt studentbudsjett kan se ut, har vi satt sammen en mal nedenfor som du kan bruke til ditt eget budsjett. Her har vi startet med å sette opp inntektene og deretter utgiftene.
Basert på denne malen kan vi se at den totale inntekten i eksemplet er 14 000 kr og de totale utgiftene er 9 603 kr. Dette betyr at når alle regninger og utgifter er betalt, vil du i dette eksemplet ha 4 397 kr tilbake til personlig forbruk per måned.
Som student er det ofte ikke mye plass i budsjettet, så et budsjett kan se veldig annerledes ut, avhengig av hvilken deltidsjobb du har og hvor mye du tjener. I tillegg kommer det også en rekke utgifter som flere studenter må prioritere mellom, for eksempel TV eller Netflix. Hvis du ser at du ikke har så mye plass i budsjettet, kan det være lurt å prøve å jobbe litt mer, eller ta bort noen utgifter.
Det kan virke overveldende å legge ut et budsjett, men det trenger det heldigvis ikke å være. Selvfølgelig varierer dette fra person til person, men vi håper denne guiden kan hjelpe deg og at du føler at du kan komme i gang med et godt studentbudsjett. Et godt budsjett kan forhåpentligvis hjelpe deg med å betale alle regningene dine i tide, men også å kunne spare opp for tingene du drømmer om.
Hvorfor trenger jeg et studentbudsjett?
Du trenger et godt budsjett som student fordi du bør ha god oversikt over inntektene og utgiftene dine slik at du kan betale alle regningene dine.
Kan jeg få hjelp til å sette budsjettet?
Ja det kan du. Skriv gjerne til oss her så kan vi hjelpe deg så godt vi kan.
Har dere en mal for et studentbudsjett?
Ja, vi har en mal som du kan laste ned her.